Jan Bednář: Devastace Filipín souvisí s klimatickými změnami

12. listopad 2013

Před dvěma týdny jsme zde referovali o výzkumu britských vědců, kteří varovali před tím, k čemu nyní došlo na Filipínách. Skupina britských ekologů vytipovala pět oblastí světa, které jsou nejvíce ohroženy následky současných klimatických změn.

Na první místo v žebříčku ohrožení se dostal Bangladéš a jeho hlavní město Dháka, na druhé indická Bombaj a na třetí filipínská metropole Manila. Vědci varovali před ničivými následky, které v těchto částech světa budou podle jejich výpočtů mít časté záplavy a prudké bouře, silný vítr a sesuvy půdy.

Neblahá předpověď se bohužel nyní naplnila. Supertajfun Haiyan, nejsilnější bouře, jaká vůbec kdy byla zaznamenána, zabila na Filipínách před čtyřmi dny asi deset tisíc lidí. Přesný počet obětí na životech zatím není znám a bude se upřesňovat až podle toho, jak se záchranáři v příštích dnech postupně dostanou do postižených oblastí.

Miliony další lidí jsou silným tajfunem zasaženy a stovky tisíc ztratily střechu nad hlavou. V rozsáhlých oblastech Filipín chybí potraviny, pitná voda a léky. Organizace spojených národů vyzvala k pomoci celý svět a je jistě dobrou zprávou, že ze všech koutů světa už opravdu pomoc přichází, ať už ve formě finanční či materiální anebo přímo na místě aktivní pomocí dobrovolníků a vojáků.

Prakticky všechny vyspělé země posílají teď Filipínám své dary a podle svých možností i jinou pomoc, včetně České republiky. Je toho v této chvíli opravdu hodně zapotřebí.

Všimněme si ale ještě souvislostí, kterou má tato katastrofa s klimatickými změnami. Právě v těchto dnech se koná ve Varšavě konference, kterou organizuje OSN v návaznosti na tzv. kjótské protokoly. Jde o to, aby se všechny státy dohodly na tom, jak čelit problémům globálního oteplování. Všichni vědci se samozřejmě neshodnou na tom, zda oteplování planety způsobuje člověk, anebo přichází na něm nezávisle jako cyklický vývoj klimatu. Je ale zřejmé, že k němu dochází, na tom se shodne velká většina vědců.

Žádná jednotlivá přírodní katastrofa se podle nich sice nedá spojovat pouze s klimatickými změnami, ale je fakt, že ohřívání mořské vody vede k tomu, že bouře mají stále větší energii.

Můžeme předpokládat, že extrémní vítr a srážky budou v budoucnu častější a intenzivnější.

Filipíny zažívají průměrně 20 cyklonů za rok, podobně jako mnohé další země této části světa. Zdánlivě nic nového. Síla cyklonů ale v posledních letech graduje a mění se i jejich dráha. V minulosti zasahovaly hlavně sever Filipín a nikdy se jejich epicentrum nedostalo na jih souostroví, o tisíc kilometrů dál. V minulých dvou letech ale řádí živly nejvíc právě tam.

Bude zajímavé sledovat, jak tuto přírodní katastrofu ohodnotí delegáti právě probíhající varšavské konference o celosvětových změnách klimatu.

autor: Jan Bednář
Spustit audio