Jan Bednář: Británie zahájí brexit ještě v březnu

14. březen 2017

Pondělní hlasování v obou komorách britského parlamentu konečně uvolnilo ruce britské premiérce Mayové k tomu, aby mohla zahájit kroky, které mají do dvou let zajistit odchod Británie z Evropské unie.

Ještě minulý týden se zdálo, že se zahájení brexitu opět zdrží, když sněmovna lordů připojila k vládnímu návrhu zákona o brexitu dodatky, týkající se práv cizinců v Británii a Britů žijících na evropském kontinentě.

V pondělí večer ale dolní sněmovna oba tyto návrhy zamítla a následně sami lordi usoudili, že vláda nakonec stejně prosadí svou a že by bylo zbytečné celou věc zdržovat a rozhodli se na svých dodatcích už déle netrvat.

Premiérka Mayová má tak nyní ve svých rukou zákon schválený oběma komorami britského parlamentu a jediným formálním krokem, který ještě zbývá, je podpis královny a jak dnes premiérka oznámila, královna svůj podpis pod dokument připojí „v příštích dnech“.

Tím zákon o brexitu vstoupí v platnost a následně se počítá se spuštěním procesu odchodu Británie z Evropské unie vyvoláním článku 50 Lisabonské smlouvy. To chce učinit premiérka Mayová ještě v březnu a od toho okamžiku se začne počítat lhůta dvou let, stanovená pro vyjednávání ekonomických podmínek a vztahů mezi Británií a Evropskou unií po jejich vzájemném rozchodu.

Záložní alternativa

Premiérka Mayová má nyní ve svých rukou zákon schválený oběma komorami britského parlamentu

Teoreticky je možné, že se Británii podaří vyjednat podmínky odchodu z EU dříve než za dva roky a v tom případě se celý proces urychlí. Není to ale příliš pravděpodobné, protože chystaná dohoda bude muset být velmi komplexní, aby zahrnovala vše podstatné, a její vyjednávání bude nejspíše hodně složité a může narážet na překážky.

Je docela dobře možné, že se jednání v různých fázích „zasekne“ a pak ani jedna strana nebude chtít ustoupit. Vše bude záviset na politickém umění vyjednavačů obou stran a ochotě politických vůdců vyjít si vzájemně vstříc.

Je známo, že Británie chce vstoupit do jednání s EU s požadavky, které jsou poněkud nadnesené a které evropští státníci předem odmítají. Sama britská premiérka Mayová přiznává, že se jí pravděpodobně nepodaří vyjednat všechno tak, jak by si přála. Zjevně si uvědomuje, že v něčem bude muset slevit. Výchozí pozicí však chce dát najevo, jakou dohodu by považovala za ideální.

Jako při každém obchodním jednání, určitou flexibilitu budou muset projevovat obě strany, jak Británie, tak představitelé Evropské unie. Teoreticky je ale také možné, že se ani během dvou let přijatelnou dohodu vyjednat nepodaří, že se vyjednavači nedohodnou vůbec anebo politici jejich dohodu odmítnou.

A pro takový případ vláda premiérky Mayové připravuje ještě záložní alternativu, že prostě opustí Evropskou unii bez dohody.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.