James Cameron na dně

14. březen 2012

Známý režisér se do konce března v ponorce Deepsea Challenger vydá do rekordní hloubky Mariánského příkopu.

Do konce března chce James Cameron, režisér technologicky inovativních filmů Terminátor, Avatar a Titanic, dosáhnout dna Mariánského příkopu. Speciální ponorku mu na zakázku vyrobili australští inženýři. Je dlouhá téměř 8 metrů a je určena jen pro jednoho pasažéra a zároveň pilota, kterým bude režisér osobně. Cameron chce s touto ponorkou jednak zabodovat v prestižní podmořské soutěži Ocean X Prize a jednak splnit výzkumný program, na kterém se dohodl se společností National Geographic Society. V neposlední řadě chce Cameron také vlastnoručně natočit unikátní podmořský videomateriál, který použije ve svých dalších dokumentárních i hraných filmech. V této souvislosti se mluví zejména o pokračování sci-fi filmu Avatar.

V rámci testování nové ponorky se Cameron už několikrát ponořil až do osmikilometrové hloubky u pobřeží Papuy – Nové Guiney. Jeho hlavním cílem je ovšem dosáhnout rekordní oceánské hloubky – jako třetí člověk se ponoří na dno Mariánského příkopu do hloubky kolem 11 km. Průběh cesty bude Cameron natáčet mj. na dvojici steroskopických kamer, které jsou k ponorce připevněny na dvou dlouhých bočních držácích. Na dně Mariánského příkopu chce Cameron pobýt asi šest hodin a kromě vizuální dokumentace se také bude snažit získat hmotné vzorky.

<p><iframe width="610" height="340" src="https://www.youtube.com/embed/0mBG0LbAoqk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Cameron v tomto úsilí ale už brzy nebude sám. O dosažení dna Mariánského přikopu usilují i společnost Virgin Oceanic, vlastněná Richarden Bransonem, a firma Triton Submarines. Také šéf společnosti Google Eric Schmidt podpořil za stejným účelem technologickou firmu DOER Marine. Cameron bude ale velmi pravděpodobně první.

První a zatím jedinou lidskou návštěvu dna Mariánského příkopu uskutečnili 23. ledna roku 1960 dva výzkumníci v batyskafu Trieste: Don Walsh z amerického vojenského námořnictva a švýcarský oceánograf Jacques Piccard.

Zdroje: Popular Science, BBC, National Geographic

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio