Jaký byl letošní start-upový veletrh CES v Las Vegas?

11. leden 2020

Z technologického veletrhu a konference CES v americkém Las Vegas se v minulých letech stala největší exhibice začínajících firem. Celkový počet vystavovatelů tentokrát dosáhl 4 500 a byli mezi nimi i Češi.

Češi představili brzdy na brusle

Mezi nejvýraznější české zástupce patřil start-up Stopskate, který vyvinul brzdu na in-line brusle. Dostal se totiž mezi 190 nejzajímavějších projektů, které byly představeny na slavnostním zahájení. Podle agentury Reuters dokonce patří Stopskate k tomu vůbec nejzajímavějšího ze zahájení.

Brzda na in-line brusle Stopskate

Ani další české projekty se ale nenechali zastínit. Například firma Creal se totiž už nyní může pyšnit zakázkou od americké armády.

Experti ze start-upu pracují s virtuální a rozšířenou realitou a do Vegas přivezli unikátní zobrazovací zařízení, které pracuje s hloubkou ostrosti. Ta současné - běžně dostupné - virtuální realitě chybí. Systém, který Češi přivezli, je tak věrný skutečnosti, že na něm mohou trénovat třeba vojenští piloti.

Velkolepé město budoucnosti

Vůbec největším tahákem veletrhu byl ale model chytrého města od japonské automobilky Toyota. Ta plánuje výstavbu města realizovat ve svém někdejším výrobním areálu pod horou Fuji.

O energii by se měly postarat vodíkové články, lidé by bydleli ve vysoce ekologických domech a dopravní obslužnost má být bez emisí, sdílená a autonomní.

Japonský model chytrého města

Poslechněte si všechny díly vědeckého dobrodružství z veletrhu CES v Las Vegas. Redaktor Petr Kološ v něm informoval také o speciálních chytrých vložkách do bot nebo chytrých miskách pro psy.

autoři: Petr Kološ , marz
Spustit audio