Jak se podle vás stane z člověka hrdina?

27. říjen 2014
Radiofórum

Sir Nicholas Winton, zachránce stovek židovských dětí, stráví v Praze 28. říjen. Prezident Miloš Zeman při příležitosti výročí vzniku samostatného československého státu udělí Řád Bílého lva, tedy nejvyšší státní vyznamenání.

Nicolase Wintona ocení prezident při komorním slavnostním ceremoniálu mimo hlavní oslavu ve Vladislavském sále.

Winton, kterému je 105 let, přicestuje armádním speciálem jen na několik hodin se svou rodinou.

O Wintonových zásluhách veřejnost dlouho nevěděla. Po jejich zveřejnění byl oceněn byl řadou britských i českých vyznamenání.

Jak velké riziko znamenal pro Nicolase Wintona v roce 1939 převoz 669 československých židovských dětí z tehdejšího nacistického protektorátu?

Byl to hrdinský čin už tenkrát, nebo se jím stal až v konfrontaci s následnými hrůzami? Kdy se z přirozeného činu podle vás stává hrdinství?

Hostem Lucie Vopálenské byl v pondělí 27. října po 19. hodině Zdeněk Tulis, vedoucí vzdělávacího projektu Loterie života, který byl inspirován Wintonovým činem.

autoři: luv , mva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.