Jak nebezpečný je dnešní Tálibán?

7. srpen 2015
Radiofórum

Jeden z nejobávanějších teroristů světa mulla Muhammad Umar je po smrti. Na tom by nebylo nic překvapivého, kdyby se tento vůdce Tálibánu neodebral na onen svět už v dubnu před dvěma lety v nemocnici v pákistánském Karáčí, jak nedávno oznámily afgánské úřady. Jak je možné, že se zprávu o jeho skonu dařilo před veřejností tak dlouho tajit?

Měli to být právě afgánští tálibové, kdo požádal o odklad, ale tito popírají, že by jejich vůdce zemřel na území Pákistánu. Nejen smrt, ale i narození a život tohoto Paštúna jsou obestřeny tajemstvím. O oko přišel v bojích se sovětskými okupanty, vzděláním neoplýval, ale stal se prý tchánem i zetěm Usámy bin Ládina, vůdce Al-Káidy. Už koncem roku 2001 vypsaly USA na jeho dopadení tučnou odměnu. Na veřejnosti se pak neobjevil 13 let a ani někteří představitelé Tálibánu si prý nebyli jistí, zda je živý či mrtvý.

Před dvěma lety měl mulla Umar vyzývat své spolubojovníky, aby opustili spolupráci s bandity a přestali se přiživovat na únosech podél afgánsko-pákistánké hranice. A ještě v polovině července hnutí jeho jménem popořilo mírová jednání s Kábulem. Zdá se však, že to nemusela být Umarova vůle.

Nyní jej má nahradit nový emír Achtar Mohammed Mansúr, exministr dopravy a civilního letectví vlády tálibů, rovněž s pověstí teroristy. Budou mírové rozhovory s afgánskou vládou pod jeho vedením pokračovat nebo zdecimovanou zemi čeká obnova dalších ostrých bojů?

Zpravodajci a bezpečnostní experti USA diskutují o tom, zda je pro Západ větším rizikem Islámský stát anebo Al-Káida napojená právě na Tálibán.

Jakou moc má dnes vlastně toto hnutí vůči konkurenčním a mediálně exponovanějším bojovníkům samozvaného Islámského státu, kteří v Afgánistánu rovněž operují a přetahují místní bojovníky na svou stranu?
Co by mělo v tomto směru zajímat nás, Evropany?

Hostem Lucie Vopálenské bude v pátek 7. srpna od 19:10 Jaroslav Petřík, koordinátor mise v Afghánistánu z Člověka v Tísni.

Pokud chcete říct svůj názor do vysílání, vyplňte náš formulář a my vám zavoláme! Svůj názor můžete napsat do diskuse pod článkem.

autor: luv
Spustit audio