Jak na základních školách bojovat proti šikaně?

4. říjen 2019

S fyzických nebo psychickým ubližováním ve třídě se totiž setkává až 85 % žáků.

Čtěte také

Alespoň to jak vyplynulo z průzkumu společnosti Scio.cz. V minulém školním roce na anketu odpovídalo 39 tisíc dětí ze 158 základních škol. Více než polovina žáků 2. stupně se pak se šikanou osobně setkala, a to přímo na škole. Zvyšuje se procento škol, které hlásí šikanu České školní inspekci. Loni jich bylo 38 %.

Šikanu se někdy nedaří odhalit. Právě proto před dvěma lety založili tři studenti z Brna projekt Nenech to být. Žáci mohou jeho prostřednictvím online a tedy i anonymně oznámit šikanu přímo své škole.

Škol je v projektu už 1 600 a nedávno se přidaly i některé školy ze zahraničí. Třeba i na Masarykově základní škole v pražských Klánovicích. Podle ředitele Michala Černého tak škola odhalila případ, o kterém ani netušila.

Co dělat nevědí ani kantoři

Šikanu na základě oznámení začala řešit školní metodička prevence. Nejdřív zjistila situaci ve třídě, pak mluvila se svědky, s oběťmi a nakonec (a opakovaně) i s útočníky. Šikana byla pryč.

Podle neziskové společnosti Aisis ale většina pedagogů nemá v této oblasti potřebné znalosti, a tak učitele sami školí. Rok po absolvování kurzu téměř všechny sledované třídy hlásily, že šikany ubylo, škola taky zařadila prevenci do výuky. Šikanu se totiž musí každá škola snažit zachytit hned v zárodku – dítě by mělo mít možnost oslovit každého dospělého, který je na blízku. Pedagog, asistent nebo i uklízečka.

Hosté:
Ladislav Hrzal, školský ombudsman
Jarmila Kubáňková, psycholožka a metodička Linky pro rodinu a školu
Milan Kotík, vedoucí programu Minimalizace šikany
a redaktor a autor seriálu o šikaně Václav Štefan

autor: Jan Burda
Spustit audio

Související