Jaderné testy nahrazeny simulacemi

3. prosinec 2011

Jaderné výbuchy se už skoro 20 let neodehrávají v realitě, ale probíhají jen jako simulace uvnitř programů, které běží na superpočítačích. Počítačové simulace dokonce překonávají možnosti experimentů.

Spojené státy ukončily podzemní zkoušky jaderných zbraní v roce 1992. Od té doby americká armáda ověřuje funkčnost svého jaderného arzenálu výhradně při počítačových simulacích. Pro běh simulací jaderných výbuchů využívají Spojené státy vždy těch momentálně nejvýkonnějších superpočítačů, simulace probíhají v režimu zvláštního utajení. V tomto programu jsou zapojeni zejména odborníci z Los Alamos, laboratoří Sandia a z Lawrencovy národní laboratoři v Livermoru.

Simulace předběhla realitu

V poslední době je modelování jaderných explozí už tak přesné, že vědci získávají tak detailní a nové informace, jaké neměli nikdy k dispozici. Na druhé straně se kvůli tomu kolem funkčnosti jaderných zbraní objevily jisté problémy, o kterých předtím nikdo nevěděl.

Vědci z Lawrencovy národní laboratoře v Livermoru např. před několika lety modelovali životní cyklus bojové jaderné hlavice od okamžiku výroby až do okamžiku dopadu na cíl. Přitom zjistili, že za jistých okolností může jaderná hlavice „katastrofálně selhat“. Deník Washington Post ale nedávno oznámil, že se tento problém už armádě podařilo vyřešit. Problém se netýkal samotného výbuchu hlavice. Šlo o balistiku, tedy o chování rakety a hlavice během letu na cíl. Tento problém by tedy nebylo možné odhalit při běžných testech jaderných hlavic, které spočívají v jejich odpálení.

Nicméně ne všichni američtí politici jsou přesvědčeni o tom, že takové simulace jsou dostatečné. Spojené státy proto dosud neratifikovaly Smlouvu o úplném zákazu zkoušek jaderných zbraní, i když v praxi ji zatím dodržují.

Zdroje: Washington Post, Popular Science

<p><iframe width="610" height="340" src="https://www.youtube.com/embed/dVHdEpIuFoo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.