Ivan Štern: Zákonem o národní svrchovanosti se Maďarsko nestává svrchovanějším

13. říjen 2024

Už bezmála rok má Maďarsko zákon na ochranu národní svrchovanosti. Kriminalizuje jím politické strany, pokud si pro svoji činnost obstarávají finanční podporu ze zahraničí. Funkcionáři mohou počítat s uvězněním až na tři roky nepodmíněně. Zákon také zřizuje úřad na obranu svrchovanosti. Má odhalovat a řešit možná rizika zahraničního vlivu na domácí politiku.

Pozorovateli jistě neujde jistá nápodoba kriminalizace finanční podpory činnosti občanských seskupení v Rusku. V maďarském případě tou škodnou bude Orbánův veřejný nepřítel číslo jedna Viktora Orbána – George Soros.

Pozorovatele určitě zarazí zřízení úřadu na obranu svrchovanosti. Položí si otázku, o jaký vliv ze zahraničí tu má jít. Pokud totiž měl zákonodárce na mysli vliv podvratný, škodící zájmům země, pak úřad bude pouze neuměle a někdy až ke škodě věci suplovat činnost tajných služeb.

Ony samy přece velmi zručně zvládají odlišit zahraniční vliv, plynoucí ze smluvních závazků, od vlivu lotrovského. Tak proč úřad navíc?

Pozorovatel proto uzavře, že úřad si Orbán zákonem zřídil, aby on a celá jeho vláda mohli šikanovat politickou opozici. Jako každá normální politická síla totiž svoji inspiraci nehledá jen ve vlastních řadách, ale čerpá i ze zkušeností zahraničních partnerů, jí ideově blízkých.

Zákon naopak nabízí mezinárodní spolupráci přetavit v lotrovský počin. Sáhnou-li Maďaři do své komunistické minulosti, zvládnou nabídku s mistrnou snadností.

Čtěte také

Vyvstává ale obecnější otázka: Potřebuje stát zákonem stvrzovat svoji svrchovanost? Nestvrzuje ji už sama skutečnost, že jeho partneři, uzavírajíce s ním dohody, jednají s ním jako se sobě rovným, respektujíce právě jeho svrchovanou vůli?

Maďarsko jako kterákoli členská země Evropské unie se příkladně uvnitř Unie nenachází v podřízeném postavení vůči komukoli tak, jak se dělo, když bylo pouhou nesvéprávnou provincií sovětského, respektive ruského imperialismu.

Z vlastní vůle

Uzavřením mezinárodní dohody se smluvní státy do určité míry svrchovanosti zříkají. Dobrovolně. Připouštějí tou cestou zahraniční vliv na domácí politiku.

Ivan Štern

Svrchovanost, pokud vyloučíme brutální útoky typu Ruska vůči Ukrajině, si tak země omezuje sama. Z vlastní vůle. Důvodem, proč tak činí, je snaha získat smluvně vymezenou výhodu plynoucí z uzavírané mezinárodní spolupráce. Ze závazku se navíc může kdykoli vyvázat.

Pokud maďarská vláda vskrytu nesleduje mít po ruce účinný klacek na politickou opozici a možnost ji za její legitimní způsoby politické činnosti posílat rovnou do vězení, pak je zákon zcela zbytečný, ne-li škodlivý.

Není pak divu, že se Evropská komise rozhodla pro to maďarskou vládu žalovat.

Autor je spolupracovník časopisu Přítomnost

autor: Ivan Štern
Spustit audio