Ivan Štern: Srbské lithium jako možný mírotvorce

2. srpen 2024

Úporná snaha Evropanů, zejména pak Němců výrazně snížit závislost na Číně a nevystavovat se v budoucnu podobným ponižujícím situacím, jež si Německo prožilo po zahájení války na Ukrajině s odklonem od ruského plynu, je nepřehlédnutelná. Má se to tak s lithiem, základní to surovinou pro výrobu baterií pro elektroauta. Dominuje zatím Čína.

V případě plynu Evropané nehledali spolupráci výlučně v krajinách, s nimiž by sdíleli lidské a občanské hodnoty. Často se spokojili s tím, že navázali užší kontakty s mnohými blízkovýchodními diktaturami.

Čtěte také

Nyní zjišťují, objevivše, že Srbsko disponuje bohatými zásobami lithia, že lze mít na zem s demokracií po výtce pochybného rázu zcela jiný náhled, než jak dosud tradice kázala.

Vydali se tedy německý kancléř Olaf Scholz a místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič do Bělehradu, aby zde podepsali s prezidentem Aleksandarem Vučičem dohodu o společném využívání zdejších lithiových ložisek.

Srbsko, trojský kůň Putina

Je docela možné, a to k politice také patří, že ne změny v systému řízení státu, ale surovinová hmota mohou sehrát klíčovou roli ve vlídnějším náhledu na trvale problematické Srbsko.

Čtěte také

Kdysi to byl podněcovatel občanské války, z níž se potrefené země někdejší federace dodnes vzpamatovávají, nyní jde o trojského koně ruského diktátora Putina.

Tíhnutí Srbů k Rusům má staletou tradici. Opírá se o historické poznání, že to byli právě Rusové, kteří Srby počínaje první světovou válkou nikdy nenechali na holičkách. Stěží se lze potom divit jejich příchylnosti k samoděržaví i v dnešní, pro ně schizofrenní době.

Rádi by si zachovali vřelý vztah k Moskvě a současně by stejně rádi uvítali možné přijetí do Evropské unie. Lithium se na scéně nejspíš objevuje v pravou chvíli. Možná pomůže vyřešit dilema. Na dvou koních zároveň totiž rajtovat nelze.

Čtěte také

Evropa dekarbonizaci automobilového průmyslu myslí skutečně vážně, a protože se zároveň tvrdošíjně snaží vyvléci se ze závislosti na Číně, může Srbsko být díky spolupráci na těžbě a zpracování lithia vstřebáno do Evropy rychleji a snadněji, než se zatím navenek jevilo.

Dvojznačnost srbské politiky se znatelně sníží, stejně tak i napětí, jež dosud charakterizuje jeho vztahy k balkánským sousedům.

Ještě jeden argument může pomoci zklidnit Srbsko. Má-li být Ukrajina dříve nebo později součástí Unie, pak Evropa nemůže uvnitř sebe, na Balkánu, trpět časovanou bombu. S koncem její roznětky si totiž pohrává kremelský vládce Putin.

Ivan Štern

Proč by lithium, které před časem dokázalo Babišovi vyhrát volby, nebylo schopno ve své ambivalenci pro změnu k rozumu přivést jednu problematickou balkánskou zemi? Za čas třebas i do Evropy.

Autor je spolupracovník časopisu Přítomnost

autor: Ivan Štern
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.