Ivan Štern: Nečekejme, až se celá sedmadvacítka dohodne, co s Afghánci

22. srpen 2021

I když to byl z hlediska výsledku nadcházejících voleb do Spolkového sněmu riskantní krok, přesto jej zelená kandidátka na funkci spolkové kancléřky, Annalena Baerbocková, učinila. Sotva bylo jasné, že vývoj v Afghánistánu vyvolá uprchlickou vlnu, pro rozhlasovou stanici Deutschlandfunk řekla, že tentokrát Evropa musí jednat pružně.

Neudělat tu chybu, které se dopustila v roce 2015. Nečekat, až se celá sedmadvacítka shodne na společném řešení, co s uprchlíky. Uprchlíků se mají ujímat státy ochotné jim přímo pomoci. Státy neochotné ať klidně stojí stranou.

Čtěte také

Pár dnů poté, rovněž neohlížejíc se na to, že se v Německu kvapem blíží volby, pro tutéž rozhlasovou stanici Baerbockovou souhlasně doplnila Birgit Sippelová, europoslankyně a sociální demokratka. Pokud nechceme, řekla, znovu zažít obrázky roku 2015, musíme pro uprchlíky v předstihu vytvořit legální přístupové cesty. Jak pro přímé přesídlení, tak pro jejich přesídlení s pomocí třetích států.

Má za to, že hlavní odpovědnost za uprchlickou vlnu nesou státy, které se v Afghánistánu přímo vojensky angažovaly. Nicméně Evropa se opravdu nemá ohlížet na neochotné státy. Postoj přitvrdila větou: „Kdo není ochoten na místě využít stávající azylové právo, sotva může počítat se solidaritou ostatních členských států v jiných oblastech.“ Vzkaz směřovala nejen notorickým odmítačům, Polsku nebo Maďarsku, ale i zemím ošívajícím se nad představou, že by měly přijmout nějaké uprchlíky, tedy Rakousku a Lucembursku.

Vypálí Evropa rybník běloruskému diktátorovi?

Rakouská vláda nenamítá, aby se Evropa ujala Afghánců, kteří spolupracovali se spojeneckými jednotkami. Tím má pomoc Afgháncům ale skončit.

Čtěte také

Podobně na věc, jak lze vytušit, nazírá i česká vláda. Neuvěřitelně sobecký postoj Okamurova spolku, který tvrdí, že pomoc cestou přesídlení nepřísluší ani afghánským spolupracovníkům, dostali přece za svoji práci královsky zaplaceno, nasvěcuje postoj vlády jako bezmála hrdinský. Obojí je žel výrazem znamení naší doby.

Pikantní je, že Okamurovi ideoví soukmenovci z Alternativy pro Německo s ním nesouhlasí. Alexander Gauland, šéf parlamentní frakce, řekl, že Německo nese jednoznačnou odpovědnost za osoby, které s ním v Afghánistánu spolupracovaly. Musí se tudíž o ně postarat. Jinak souhlasí s rakouskou vládou.

Ivan Štern

Vyjde-li koncept citovaných političek, Evropa vypálí rybník běloruskému diktátorovi Lukašenkovi. Těší se, jak bude Evropě na just přehazovat balíky Afghánců podobně jako nyní balíky s Iráčany přes její východní hranice. Země ochotné balíky nebudou násilně vracet, neuvíznou ani v zemi nikoho. Budou vlídně přijímány tam, kde s pomocí nešťastným Afgháncům solidárně počítají.

Nás to nejspíš mine.

Autor je publicista

autor: Ivan Štern
Spustit audio