Ivan Štern: Evropským středoškolákům došla trpělivost

5. únor 2019

Jako první došla trpělivost s otálením politiků v otázce změn klimatu šestnáctileté Švédce Gretě Thunbergové. Vydala se do ulic protestovat proti jejich do nebe volající liknavosti.

Protest se nesetkal jen se sympatiemi. Na sociálních sítích se jí různí anonymové vysmívali. Ujalo se posměšné označení Eko-Pipi. Mělo připomenout svéráznou, avšak dobromyslnou postavičku z knihy Astrid Lindbergové, Pipi Dlouhá punčocha.

Evropa čelí následkům změny klimatu, ale příliš o nich slyšet nechce

Horké počasí dokáže byt pěkně rozžhavit

Evropu zasáhla vlna extrémních veder a sucha. Ničivé požáry má za sebou Řecko i Švédsko, zemědělci hlásí rekordní ztráty. Vědci vidí v těchto příznacích důsledek globálního oteplování. Komentátoři evropských deníků ale mají pocit, že Evropané před tímto tématem opět strkají hlavu do písku.

Greta na rozdíl od jednoho z našich prezidentů je přesvědčena, že naše planeta, i když se to na první pohled možná nezdá, ve skutečnosti není modrá, ale zelená. Jako s takovou by s ní lidé a jejich politické elity měly zacházet.

Jestliže dnešním dospělým generacím hrozba oteplování země nemusí tolik vadit, mnozí z nich se jeho katastrofálních důsledků nedožijí, Greta a její vrstevníci budou právě ti, kteří dnešní liknavost tvrdě zaplatí. A tak, dokud je ještě nějaký čas, je třeba vyrazit do ulic a protestovat a protestovat.

Úsilí Grety Thunbergové nezůstalo oslyšeno. Středoškoláci v jejím Švédsku, v Německu, v Belgii, ve Francii a ve Švýcarsku se začali organizovat a dohodli se na čtvrtku jako na dni demonstrací. Místo školního vyučování budou v duchu Grety vyrážet ten den protestovat do ulic.

Když jde o děti

První čtvrtek se jich sešlo jen v ulicích Belgie na 38 tisíc. I když pro mnohého nejde o nijak závratné číslo, je to nepochybně slibný počinek do budoucna.

Ondřej Neff: Splněné přání

Patnáctiletá Švédka Greta Thunbergová protestuje před švédským parlamentem proti změně klimatu.

V polských Katovicích se konala světová konference o klimatu. To je náramná událost, taková světová konference o klimatu.

Sotva se tak stalo, na německých sociálních sítích škarohlídi a jiní mravokárci sice připouštěli možnost protestovat, ale rozhodně neprotestovat tak, aby většina školáků, protestujíc, nebyla zároveň za školou.

Záškoláků se zastal hamburský levicový týdeník Die Zeit. Napsal, že dnešní děti se nemohou spolehnout na to, že vyřešíme nastalé problémy, jejichž oběťmi v budoucnu budou ony samy, a není proto divu, že se už dnes pustily do boje.

Čtvrtky, kdysi bezmasé, mladí Němci, Belgičané, Francouzi, Švýcaři a Švédové mají za demonstrační. Die Zeit k tomu dodává, že bychom na ně měli být hrdí, a ne jim číst levity, že zanedbávají školu. Tato škola ulice, na niž se pustili o vlastní vůli, je podle listu možná škola daleko závažnější a důsažnější.

Všechno to začalo ve Švédsku Gretou Thunbergovou. Pro Švédy je příznačné, že tím to neskončilo. Nedávno se obchodníci s oděvy dopočetli konečných tržeb o Vánocích. Tak špatné od roku 2010 ještě nebyly.

Ivan Štern

Ruce si za to mnuly obchody s oděvy z druhé ruky. Cestovní kanceláře pro změnu zjišťují, že jim narůstá počet klientů, kteří odmítají používat leteckou dopravu, značného škůdce klimatu, a požadují vlak.

Snad se tak naplňuje stará pravda: Když jde o děti, dospělí jsou ochotni ke kdekteré oběti.

autor: Ivan Štern
Spustit audio