Ivan Štern: Antisemité z AfD v boji proti antisemitismu

25. červen 2019

Všichni určitě znáte tu o tom, jak se pan Kohn zadíval do neurčita a pak poznamenal: „Tenhle antisemitismus není žádnej antisemitismus, to by to musel vzít do ruky našinec!“

Nevzpomínám si ale, že by pan Kohn znal nějakou o antisemitovi, vášnivém bojovníku proti antisemitismu. Vida, Německo takových bojovných antisemitů, co si to rozdali s antisemitismem, zná celou řadu. Židovská tradice nejspíš neobsáhne všechno.

Německo bojuje proti šíření nenávisti na sociálních sítích. Maže se i satira

facebook

Internetové sociální sítě musí v Německu odstranit protiprávní obsah do čtyřiadvaceti hodin, anebo čelit pokutám. Nově to stanovuje kontroverzní zákon, který je známý jako NetzDG.

Anekdotu o Beatrix von Storchové, poslankyni Spolkového sněmu a zmocněnkyni pro antisemitismus nahnědlé a nezakrytě antisemitské Alternativy pro Německo přinesl život sám.

Pro rozhlasovou stanici Deutschlandfunk nedávno řekla, že je třeba konečně přejít od slov k činům a že je nejvyšší čas z ulic rázně vymýtit nenávist a antisemitismus, oba šířené pod záminkou osvobození Jeruzaléma od sionistů. V berlínských ulicích o osvobození Jeruzaléma každoročně v červnu usiluje několikatisícihlavý pochod, zvaný Al-Kuds-Tag. Den Jeruzaléma.

Pochválila, že se Němci vzájemně vyzvali, aby v den, kdy stoupenci Jeruzaléma, sionistů prostého, vyrazí ulic, vyrazili spolu s nimi s jarmulkou na hlavě.

Jde především o muslimy

Řekla ale nakonec, že to rozhodně nestačí. Jsou to jen slova. Následovat musí činy. Pochody podobného typu musí být zakazované.

Robert Schuster: AfD sklízí na východě Německa, co zaseli jiní

Demonstrace v saském Chemnitz

V uplynulých dnech se pozornost nejenom německé, ale i celoevropské veřejnosti soustředila na město Chemnitz ve východoněmeckém Sasku.

Výmluva berlínského sociálně demokratického senátora pro vnitřní záležitosti Andrease Geisela, že by rád pochod zakázal, hlásá přece dobytí Jeruzaléma a zpochybňuje existenci Izraele, ale že mu brání příliš velkorysý shromažďovací zákon, tolerující, jak řekl doslova, „obtížně stravitelné názory“, paní von Storchovou nedojímá. Jednoduše senátorovu vytáčku neuznává.

Ač osobně nerada, musela Lala Süsskindová, dlouholetá předsedkyně berlínské židovské obce, dát za pravdu paní von Storchové.

Redakci stanice Deutschlandfunk nešlo ale do hlavy, když Alternativa je takovou zanícenou bojovnicí proti antisemitismu, proč izraelský velvyslanec v Berlíně Jeremy Issacharoff tak důrazně odmítá se s ní jakkoli setkat. Svůj postoj vysvětluje citací slov vlastního prezidenta. Nestojí o to stýkat se s lidmi, navenek se sice stavějícími proizraelsky, ve skutečnosti myslícími jako antisemité.

Ivan Štern

Paní von Storchová v reakci na to rázně odmítla, že by Alternativa byla antisemitská. Poučila redakci: Je přece od počátku jasné, že veškerý antisemitismus pochází od muslimů.

Tak vida! O muslimy tu jde především. Ne o antisemitismus. Už chápu, proč na zvolené téma pan Kohn nezná žádnou anekdotu. Ani by o ni nejspíš nestál.

Autor je publicista

autor: Ivan Štern
Spustit audio