Ivan Hoffman: Zvažování setrvání ve funkci

20. únor 2019

Ministr zahraničí Tomáš Petříček se nechal slyšet, že nezvolí-li ho delegáti březnového sjezdu ČSSD místopředsedou strany, zváží setrvání ve vládní funkci.

Když se politik zaváže něco zvážit, neznamená to nic víc ani méně, než že bude zvažovat.

Jiří Leschtina: Ministr Petříček v poli nástražných min

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Málokdo z ministrů minulých vlád vstupoval do úřadu s tak mizerným až nedůstojným renomé jako ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Pokud ale delegáti usoudí, že mají na místopředsedy lepší kandidáty, než je pan Petříček, a Petříček se pak rozhodne zůstat ministrem, bude to kvůli jeho vyhrožování zvažováním vypadat hloupě.

Podstatné je, co kandidát na místopředsedu Tomáš Petříček sociálním demokratům nabízí. Je to vize moderní levicové strany, dotažení modernizace ČSSD, cílení na městského voliče, ostřejší vymezování se vůči Babišovi - tedy agenda, se kterou ČSSD prohrává volby a ztrácí preference.

Sociální demokraté mají na výběr, zda v situaci, kdy jejich preference atakují hranici pro vstup do parlamentu, míní usilovat o moderní čili liberální levicovost, po které dnes nikde není valná poptávka, anebo zda se vracet ke kořenům, což zdá se docela funguje.

Štěstí pro ČSSD

Labour Party vedená sedmdesátiletým Jeremy Corbynem už má podle některých průzkumů vyšší preference než konzervativci.

Luboš Palata: S českou zahraniční politikou to ještě není tak zlé, jak to někdy vypadá

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Z naší politické scény si člověk už málem odvykl slýchat pozitivní zprávy. A v zásadě už očekává vždy spíše nějaký průšvih, než zjištění, že něco funguje.

Sedmasedmdesátiletý socialista Bernie Sanders v USA oznámil prezidentskou kandidaturu a má slušnou šanci uspět v demokratických primárkách.

Do třetice voliči slyší na levicový program ve Francii, když ho nabízí sedmašedesátiletý Jean-Luc Mélenchon.

Vypadá to tak, že Tomáš Petříček je příliš mladý na to, aby se stal úspěšným levicovým lídrem, za kterým kráčí mládež, toužící po sociálně spravedlivějším světě.

Jeho handicapem bude, že coby typický reprezentant ideově vykořeněné generace nemůže nabídnout návrat ke kořenům. Nebyl u toho, když ještě levice za něco bojovala a něco znamenala.

Ivan Hoffman

Štěstím pro ČSSD je, že nezvolí-li pana Petříčka místopředsedou a on kvůli tomu uvolní židli ministra zahraničí, nenastane žádná škoda.

Náhrada za tohoto ministra se bude hledat snadno. ČSSD by neudělala chybu, kdyby tuto funkci obsadila profesionálem. Například Lubomírem Zaorálkem. Už tu práci dělal a vedl si slušně.

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio