Ivan Hoffman: Rusák

12. květen 2022

Pamatuji z dětství a mládí, že čaje byly tři: gruzínský, indický a čínský. Byly zabalené ve stejných papírových krabičkách a měly podobnou či stejnou cenu. A protože se nemohu rozpomenout, zda měly různou chuť, řekl bych, že ani ne. Byly to čaje černé.

Černému čaji má žena od dětství slýchala říkat rusák, a tak se to zaužívalo i u nás. Kdo spěšně zalévá čaj z pytlíku, který si říká třeba Earl Grey, zeptá se: „Chceš rusáka?“

Čtěte také

Když je nyní heslem dne uskromňování se všeho druhu, v případě čaje jsou k úvaze dvě možnosti. Tou první je zapomenout na prodejnu čajových specialit, ve které jsou k mání indické darjeelingy, čínské pu-erhy, čaje zelené, bílé, žluté, fermentované, aromatizované, ovocné, čaje z Ceylonu, Nepálu, Vietnamu, Keni, Japonska, Nového Zélandu či Rwandy. A kupovat to, co je zrovna v nejlevnějším supermarketu v akci. Tedy nějakého, jak říkáme u nás doma, rusáka.

Čajové nadpoměry

Pak je zde druhá možnost. Vyjít před dům do zahrádky a natrhat hrst lístků šalvěje, mateřídoušky, máty, a to čokoládové, zázvorové a jahodové, přidat rozmarýn, levanduli, božský dřevec neboli artemisii abrotanum a ještě jinak pelyněk brotan. A samozřejmě kopřivu. Na zimu pak tyto byliny nasušit.

Čtěte také

Otázka je, zda volba bylinných čajů představuje uskromňování. Že byliny nejsou na nějaké automatizované výrobní lince naporcované do papírových sáčků, je spíše jejich přednost, nežli handicap.

Krok zpět nebývá vždy krokem do nepohody. Někdy je to návrat k tomu, co jednoduše fungovalo. U čaje můžeme krok zpět alternativně učinit do zahrádky, anebo do mládí. Než jít po setmění s baterkou hledat byliny, raději upřednostním starého dobrého rusáka.

Ivan Hoffman

Mimochodem, zjistil jsem, že skvělé čínské čaje, o kterých jsem kdysi neměl potuchy a které zosobňují „čajové nadpoměry“, stejně umí profesionálně připravit pouze jeden můj přítel, který miluje Čínu a čaj to na něm pozná.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio