Ivan Hoffman: Rosnička

4. květen 2022

Žalovat nebudu, ale nahlásit to musím: V našem jezírku se objevila rosnička. Naposledy nás tato sličná žabka navštívila před pětadvaceti lety. Bylo to 4. července, kdy na nás hleděla do kuchyně nalepená na skleněné výplni dveří. Den na to nám na Moravě začalo pršet a lilo bez přestání čtyři dny.

Myslíme si, že nám tehdy rosnička přišla nahlásit povodeň, i když nevíme, jak mohla tušit, že tlakovou níž, postupující od severní Itálie, zablokuje pole vyššího tlaku vzduchu mezi Azorskými ostrovy a Skandinávií.

Čtěte také

Nyní to ale na povodeň nevypadá. Trápí nás sucho, takže je možné, že si rosnička pouze přišla zaplavat. Rovněž ale mohla nahlásit nadcházející katastrofu jiného druhu. Třeba chemickou, biologickou anebo jadernou.

Pokud jde o meteorologické schopnosti rosničky, jsou prý přeceňovány. Údajně je stejně nedůvěryhodná jako rosničky televizní, neboť počasí je prostě nepředvídatelné.

Katastrofy je třeba přežít

Podobně lze zpochybnit schopnost rosničky předpovědět apokalypsu způsobenou člověčí psychopatií, agresivitou, chamtivostí či lidskou blbostí. Jenomže rosnička nemusela přijít sama od sebe. Jako pošťák, který doručí vzkaz, aniž by šmíroval, co je v zalepené obálce, přichází tato konspirační žába coby vzkaz od prozřetelnosti: Že nadešel čas.

Čtěte také

Rosnička nejenže neví, co zvěstuje, ale třeba ani neví, že je zvěstovatelkou. Subjektivně může mít za to, že se jenom přišla osvěžit koupelí. Balík byl nicméně doručen.

Není důležité, zda se svět stává nebezpečným místem, anebo zda vždy nebezpečný byl, ale nevěnovali jsme tomu pozornost. Poučením z povodně je, že čemu nelze čelit, před tím je třeba utéct a v bezpečí vyčkat, než velká voda odteče.

Ivan Hoffman

Katastrofy je třeba přežít, neboť po nich je vždy třeba někoho, kdo uklidí. Rosnička neřekla, co se bude uklízet. Tipujeme ale, že půjde o úklid generální.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio