Ivan Hoffman: Plasty v nás

26. leden 2022

Když naslouchám vědcům, kteří prorokují katastrofy, vždy mi přijde podezřelé, jak nepočetné a vlažné mají publikum. Je tomu tak i u ekologické katastrofy, ke které se podle odborníků schyluje kvůli plastům.

Ani ta nejhrozivější data nevyvedou lidi z míry a nevyženou je do ulic s transparenty „smrt plastům“, „už žádné mikroplasty“ anebo „vraťte nám zdravé sklo“.

Čtěte také

Vysvětlení je prosté. Plasty si nás ochočily. Jsou užitečné, praktické, všudypřítomné. Jsou tak samozřejmé, že co nahradily, je už sotva nahradí. Dá se samozřejmě říct, že svět existoval před plasty a bude existovat i po nich. Jenomže svět bez plastů by nebyl světem, ve kterém bychom si připadali komfortně. Dnes už by to byl nepřijatelně nepohodlný svět, do kterého bychom museli být uvrženi násilím.

Různých chemických látek, které jsou podle vědců problematické, vyrábí lidstvo na 350 tisíc druhů a tempo znečišťování planety je závratné. Objektivně je naše záliba v plastech sebevražedná.

Pojede se z kopce

Jenomže kolik je toho, co akceptujeme anebo dokonce vyhledáváme, i když nám to není k užitku, anebo nám to rovnou škodí? S plasty jsme se naučili žít. Platí to doslova. Naše těla jsou zabydlena mikroplasty.

Čtěte také

Není to pouze tak, že se svět kolem nás stává plastovým smetištěm. Smetištěm se stává člověk sám. Plastový kruh se uzavírá. Jsme tím, co produkujeme, jsme popelnicemi na mikroplasty. Pohoršujeme se sice nad fotografiemi zaneřáděných řek, moří, ošklivíme si stále plastovější skládky, ale to neznamená, že si plasty necháme vzít. To se zřejmě stane jen přes naši mrtvolu.

Ivan Hoffman

Protože nás vědci mají přečtené, nechtějí po nás, abychom s plasty bojovali, ale nabádají nás, abychom se s nimi naučili žít. Říkají tomu cirkulární ekonomika, kdy se plasty používají opakovaně anebo jsou úplně recyklovatelné. I to se ale pro plastické lidstvo jeví jako nesplnitelná mise.

To už rovnou mohli říct: „Držme si klobouky, pojede se z kopce!“

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.