Ivan Hoffman: Peníze, nebo život

15. duben 2020

Původně to byli loupežníci, kteří pocestným kladli otázku „peníze, nebo život“.

Byla to otázka pouze řečnická, neboť kdo řekne banditovi s bouchačkou, že než by se vzdal měšce s dukáty, raději přijde o život? Je jasné, že mrtev si člověk peněz neužije.

Čtěte také

​Když dnes stojí otázka, zda peníze, anebo život, odpověď závisí na tom, kdo se ptá. Koho pandemie ohrožuje na životě, je na tom stejně jako ten pocestný, který byl ve špatné chvíli na špatném místě. Jsou ale i tací, které pandemie ohrožuje na majetku. 

Ti se vcelku logicky rozčilují, že jde o špatně položenou otázku. Odmítají akceptovat neviditelného loupežníka a nárokují si peníze i život současně.

​Slyšíme nespokojence, kteří v karanténě protestují: Tohle není život! Takhle nelze žít! Chci svůj život zpátky! A protože na našem aktuálním loupežníkovi, který zabíjí, aniž by se nechal vidět, si člověk nic nevezme, spílá se politikům, kteří kvůli přežití lidí obětovali jejich peníze. 

Lidé milují život

Jak se postupně bude hroutit ekonomika, jasně se ukáže, že koronavirus je loupežníkem typickým, čili nespravedlivým: Podle pravidla, že kde nic není, ani čert nebere, neoloupí chudinu, zatímco toho, kdo si dobře vydělával, anebo si polepšil úspěšným podnikáním, vezme na hůl. „Živnost, nebo život?“ ptá se cynicky koronavirus.

Čtěte také

​Zvolit život něco stojí, ale je-li zdraví nade vše, pak ekvivalentem onoho „nade vše“ je i exotická dovolená, shopping, slabost pro kavárny, hospody a masovou zábavu. A konec konců ani prosperující živnost není nad zdraví. 

Aby to ale nebylo tak jednoduché, jsou i lidé, kteří vášnivě milují peníze, a někteří jsou pro peníze dokonce ochotni riskovat život! Pro takovéto milovníky bankovek, akcií či majetku pak koronavirus představuje výzvu, které by se rádi postavili čelem. 

Nervózně se ptají: Stojí zachráněné životy desítek seniorů, diabetiků, lidí s nadváhou, rakovinou či slabých na srdce za kolaps ekonomiky, za naše prázdné peněženky, znehodnocené úspory a pokažené dovolené? Navíc když beztak všichni jednou zemřeme a jak je psáno: „prach jsi a v prach se obrátíš“? 

Ivan Hoffman

Možná by ekonomiku šlo zachránit promořením populace, možná mají milovníci peněz pravdu, že je otázka „peníze, nebo život“ vznesena nevědecky, iracionálně, ba demagogicky! Jenomže lidé, kteří laicky, nevědecky, neekonomicky milují život, si to nemyslí. 

A je nás víc, co si říkáme: Lépe být chudý, než studený.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.