Ivan Binar: Umění v ulicích

28. listopad 2019

V pražských Holešovicích u Vltavy, na začátku ulice Komunardů, je zeď rozlehlá jak pole lán a na ní nová nástěnná malba, graffiti.

Zblízka pestrý chaos cákanců barev a jednosměrných čar, z odstupu živé tváře neznámých lidí – krásné, kumštýřské dílo, radost pohledět.

Čtěte také

V Ostravě v Malém parku stojí socha Věry Špinarové, báječné zpěvačky se vzácným hlasem. Pár kroků odtud kdysi bydlela. Je to velice nepovedená socha z materiálu, který by mohl být bronzem – ale kdoví, jestli to kvůli zlodějům kovů není náhražka. Jako by ji sochařík uhňácal podle nepovedené fotografie do občanského průkazu. Ano, je si podobná.

Stojí v rozmáchlém gestu na gramofonové desce, aby každý poznal, že jde o zpěvačku. Ten babral nedokázal zachytit podstatné – krásu zpěvu, který jí prýštil z duše. Takové neumění kazí veřejný prostor a poškozuje odkaz znamenité umělkyně.

V Praze 6 – Bubenči na náměstí Interbrigády mají bezmála 40 let nezpochybnitelně bronzového maršála Koněva s kytkou šeříků a není tam z estetických důvodů, nýbrž jako připomínka, jako gesto vděčnosti a lásky k Sovětskému svazu.

Smysl pomníku

Historická postava sporného výkladu: osvoboditel Prahy již osvobozené, velitel, který v roce 1956 potlačil maďarské povstání, pět roků nato měl významný podíl na stavbě berlínské zdi a je docela možné, že také přispěl nezanedbatelně k okupaci Československa v srpnu 1968.  

Čtěte také

Sotvakdo chápe tento artefakt jako umělecké dílo vyvolávající pocit krásy. Je to bronzový pajdulák snadno zaměnitelný s jiným bronzovým pajdulákem. Jaképak umění! Emoce tu nevzbuzuje dílo, ale předmět zobrazení – vojevůdce Koněv. O smysl pomníku se dnes, ve svobodné zemi, vedou spory; občas někdo maršála symbolicky polije červenou barvou. Co s ním? 

Většina graffiti jsou nepěkné výkřiky nezralých neurotiků, kteří nevědí, co si počít sami se sebou. Bezduché čmáranice se navzájem překrývají, hyzdí pěkné zdi. Nemnohá graffiti jsou však díly vskutku uměleckými, obohacujícími duše vnímavé. Sem s nimi! – Takové jsou portréty na zdi u Vltavy v Holešovicích. 

Ivan Binar, spisovatel a překladatel

Mě uspokojí, že jsem to namaloval a zdokumentoval, říká jejich tvůrce David Strauzz.  A pak, vem to čert!

Přijdou jiní a zeď přemalují něčím novým. Snad to bude taky pěkné. Mně je však líto, že děti mých vnoučat zrovna tuhle malbu už neuvidí.

Autor je spisovatel

autor: Ivan Binar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.