Ivan Binar: Troja a trenýrky

11. listopad 2021

Ačkoliv je obecně rozšířeným tvrzením, že bájnou Tróju objevil německý obchodník, amatérský archeolog Heinrich Schliemann koncem 19. století v Turecku, kdekdo v naší republice a někteří i za hranicemi dobře vědí, že je Troja v Praze. Ani nebylo potřeba ji vykopávat.

Je tu barokní zámek, botanická zahrada, vinice svaté Kláry s kapličkou, také obytný dřevěný trojský kůň postává u vody uměle zdivočelé pro závodící kajakáře.

Čtěte také

Ovšem největší atrakcí je zoologická zahrada plná tvorů, jací se jen tak někde nenajdou a stojí za to si je prohlédnout. Koně Převalského, tapíra čabrakového nebo lemura katu člověk na ulici sotva potká, o kasuáru přílbovém ani nemluvě.

Není divu, že také olomoučtí návštěvníci hlavního města se pídili, kde tu Troju v Praze hledat. Zrovna v té době byl pražským primátorem jejich krajan, v Olomouci narozený Tomáš Hudeček (tehdy TOP 09). Tak se ho zašli na radnicu optat, kde ta Troja je.

– Kde by byla, přece mezi dvojó a štveró. A tak ju tam našli. Jestli je to ovšem pravda, jestli si to škodolibí Pražáci nevymysleli…

Pravda vítězí

Nejkrásnější cesta je lodí z centra na Císařský ostrov, kdysi osobní majetek Rudolfa II. Habsburského, římského císaře, krále uherského, českého a chorvatského, arcivévody rakouského – proto ten vznešený název, Císařský.

Čtěte také

Odtud vede cesta napříč ostrovem kolem jízdárny přes novou lávku klenoucí se nad vodami od loňského října a jsme v ZOO.

Na Císařském ostrově byla kdysi část Královské obory, dnes je tu nejdůležitějším zařízením přestavěná a z velké části nově vybudovaná Ústřední čistírna odpadních vod, která už konečně vyhovuje limitům pro obsah dusíkatých látek vypouštěných z kanalizace do řeky.

Poblíž jízdárny s občerstvením se tyčí vlajkový stožár. Visí na něm ve dne v noci už drahnou dobu – červené trenýrky; k ráhnu připevněné v pase, nohavice povlávají ve větříku, zběsile se třepotají ve vichru, vzdorují všem bouřím a nepohodám.

Ivan Binar, spisovatel a překladatel

Svého času vlály nad Hradčany, ale jenom chvilku, chviličku. Nezbylo jim, než se ze sídla českých králů přestěhovat na Císařský ostrov.

Rudé trenky na slunci hoří jako rozkvetlý vlčí mák... Ale pozor, červené trenýrky nejsou praporem hlavy státu. To by na nich muselo být vyšito: PRAVDA VÍTĚZÍ. Na trenýrkách, které vlají nad Císařským ostrovem v Praze, se však nic takového nedočteme.

Autor je spisovatel

autor: Ivan Binar
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.