Ivan Binar: Pomníček nepřátelům

30. listopad 2023

Byl tam ještě nedávno posed – dřevěná budka na čtyřech dlouhatánských nohách s výhledem na širokánskou louku, na obzoru fulnecký zámek s křivkou Beskyd za zády. Za měsíčních nocí se v budce posedu ukrývali lovci dychtící po parohaté trofeji na zeď do obýváku.

Nebo sem přišli s flintou nenabitou, vyškrábali se po žebříku do budky a za měsíčního svitu se kochali půvabem srnek, plachých bytostí s hlavami skloněnými do trávy.

Čtěte také

Starý posed na ostrohu tvořeném ostružiním, křovisky trnek a šípkových růží, na okraji nepěstěného hájku planých třešní, lip a borovic, zvolna chátral; nohy mu uhnívaly odspodu, příčky žebříku se lámaly, dvířka od budky skřípala ve větru. Nakonec se posed zřítil do trávy, kopřiv, řebříčků obecných a žlutých vratičů.

Už jsem tudy dlouho nešel, až zkraje letošního podzimu. Po troskách posedu ani památky, tráva posečená, místo pečlivě upravené a do uhrabané hlíny čerstvě vsazen šedý balvan opatřený obdélníkovou destičkou z bílého kovu s nápisem – zbrusu nový památník staré, dávno zapomenuté události. Její svědkové, pokud jsou ještě naživu, museli po válce odejít z Československa, protože byli německé národnosti.

Válka plná zbytečných obětí

Čtěte také

Za 2. světové války, 7. srpna 1944, v těchto místech americký stíhací pilot poručík John M. Simmons ve vzdušném souboji sestřelil německý bombardér Junkers 88A-4. V troskách zahynula čtyřčlenná posádka: nadporučík Othmar Auberschek, šikovatel Gerdhard Müller, šikovatel Erwin Jadke a poddůstojník Josef Hahn – čtyři chlapci: tři dvaadvacetiletí a jeden o dva roky mladší.

Případ sestřeleného letadla objasnila sekce vojenské historie Klubu přátel Suchdolu nad Odrou v roce 2009. Vedle těchto informací je v destičce vyryto verzálkami: NA PAMĚŤ ZBYTEČNÝCH OBĚTÍ VÁLKY.

Ivan Binar

Na místě, kde se dnes popásají plaché srnky, zahynuli čtyři chlapci v uniformách agresora, čtyři nepřátelé a my jim tu po bezmála osmdesáti letech stavíme pomníček… A proč ne? Vždyť pod vrstvou hlíny končí každé nepřátelství. Když válka plná zbytečných obětí 8. května 1945 skončila, byli jsme přesvědčeni, že cosi tak absurdního se už nikdy nemůže zopakovat; že to byla poslední válka v dějinách naší planety. Och, jak jsme se mýlili!

Autor je spisovatel

autor: Ivan Binar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.