Iva Pekárková: Čas vyhozených stromečků

21. leden 2020

V polovině ledna se v londýnských ulicích začnou objevovat odstrojené vánoční stromečky.

Čtěte také

Člověk by řekl, že ve čtvrtích s nižší koncentrací křesťanů to bude menší problém, ale nezdá se. Zrovna v Tower Hamlets ve východním Londýně, v oblasti, o které se čeští alarmisté s oblibou vyjadřují jako o no-go zóně, bylo vánočních stromků jako nastláno.

Proplétala jsem se, spolu se zahalenou muslimkou, horizontálním lesem nádherných urostlých jedliček a stříbrných smrčků, ozdobených už jen starými novinami a odhozenými krabicemi z fast foodů. Ani nebyly opelichané. Jsou to speciálně vybrané druhy, ze kterých ani po měsíci služby v obýváku neopadá jehličí.

Čtěte také

Ne, nebudu tady lkát nad životem vánočních stromků, doslova - uťatým v rozpuku mládí. Nebudu srovnávat jejich osud s osudem kuřat-brojlerů. Kámoška tvrdí, že vánoční stromky jsou na tom o moc líp: dožijí se několika let, ne několika týdnů jako kuřata, a navíc musí dostat víc prostoru, aby nevyrostly pokřivené.

Nebudu se rozhořčovat nad tím, že mohly ještě pár desítek let snižovat koncentraci oxidu uhličitého na planetě a místo toho se - nikoli vlastní vinou - proměnily v problém s odvozem odpadu.

Vánoce – binec, přesčasy, peníze

Teď, když už není povolené vánoční stromky pálit v kamnech a, striktně vzato, ani na ohništi na zahradě, lidem nezbývá než je vyhodit před dům. Pak je na komunálních službách, aby je odvezly, a to je trochu problém. Na mulčování prý se nehodí, už proto, že by v jejich jehličí mohly zůstat zbytky skleněných ozdob. Navíc jsou neskladné. A je jich spousta. Pro městské služby problém, pro jejich zaměstnance vítaná finanční injekce.

Iva Pekárková

V Tower Hamlets jsem narazila na rozradovaného muslima. Přes dlouhou řízu měl navlečenou oranžovou odrazovou vestu, popojížděl po ulicích s náklaďáčkem a sbíral stromečky.

Nedovolil mi udělat fotku. Mým otázkám rozuměl, jen když chtěl, tak nevím, odkud je a jak dlouho už žije v Británii. Říkal jen: „Vánoce – binec. Přesčasy. Peníze. Dobrý.“ A házel na korbu stromečky.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.