Islamisté v Mosulu se chovají slušně

21. červenec 2014

Jak vypadá život v Islámském státě, který v části Iráku a Sýrie vyhlásili džihádisté? Zatím lépe, než se čekalo. Lidé se báli, že sunnitští povstalci zahájí hrůzovládu, ale v Mosulu se zřejmě ani měsíc po jeho obsazení nic takového neděje, píše americký server NBC.

Obyvatelé si víc stěžují na nedostatek elektřiny než na násilnosti. Místní obchodník Fahád potvrdil reportérovi, že se všichni báli poprav, ale Mosul je „stoprocentně bezpečný“.

Tento popis situace je v rozporu se zprávami o brutálním násilí ozbrojenců v jiných městech. Minulý týden například irácká armáda objevila jižně od Bagdádu 53 mrtvých těl se zavázanýma očima a spoutanýma rukama.

Povstalci se vychloubají, že po dobytí Tikrítu v půli června zabili stovky šíitských vojáků irácké armády, a zveřejnili video, na němž zajatce střílejí. Mosul obsadili dva dny předtím a z města uprchly desetitisíce obyvatel kvůli obavám ze sektářského násilí.

Čtěte také

Ti, co zůstali, tvrdí, že s nimi noví vládci jednají „jako se sunnity“, tedy „dobře“, říká Fahád, který odmítl udat své příjmení. Podle něj se všichni zejména báli o bezpečnost žen a byli připraveni své domovy a rodiny bránit. Rebelové však neznásilnili jedinou ženu. Nevyháněli také nikoho z města ani nepronásledovali nevinné civilisty, tedy kromě těch, které jmenovitě hledali.

Brzy po obsazení Mosulu však podle serveru NBC ulicích rozdávali letáky, které upozorňovaly na zákaz kouření a pití alkoholu a zdůrazňovaly, že kdo zákaz poruší, bude souzen podle islámského práva šaríja. Letáky také vyzývaly ženy, aby co nejméně vycházely z domu.

Alkohol (ilustrační foto)

Podle Mosulanů však Islámský stát zatím městu přísnou interpretaci práva šaríja nevnucuje. Letáky například zakazovaly kouřit vodní dýmku, ale mladí muži dál kouří v parku a nikdo jim nebrání, popisuje Fahád. Lidé jen odstranili fotografie žen z billboardů a reklam.

Když islamisté na Mosul postupovali, milionová armáda Iráku jim nekladla prakticky žádný odpor. Mnoho vojáků svléklo uniformy a uteklo. Od té doby dávají povstalci vojákům možnost se vzdát a odčinit své „hříchy“ tím, že začnou bojovat za Islámský stát.

Čtěte také

Ti, kteří se vzdali, byli později bez újmy propuštěni, ale bojující vojáky, kteří byli zajati, čekala poprava, pokračuje Fahád. Řekl dokonce, že život v Islámské státě je lepší než v Iráku, protože šíitská vláda v Bagdádu se k sunnitům nechovala dobře. Irácká armáda se stále snaží dobýt Mosul zpět.

Když minulý týden přestaly fungovat mobilní telefony, všichni se domnívali, že začal útok, ale pak se rozšířila zpráva, že přijel vůdce Islámského státu Abú Bakr Bagdádí. Navštívil mešitu, oslavil příjezd a zase odjel, potvrdil Mosulan jménem Džamál, podle kterého se jinak nic mimořádného nestalo.

Většina lidí v Sýrii už vysedává s vodní dýmkou na ulici

Začínají se však objevovat náznaky, že Islámský stát ve městě buduje infrastrukturu nového chalífátu. Ozbrojenci zabírají prázdné budovy a předělávají je na věznice a výslechová střediska. Bývalé vysoce postavené irácké důstojníky odvážejí na neznámé místo a podle Džamála se povídá, že po nich chtějí vojenský plán obrany Mosulu. Skutečný důvod však není znám.

Džamál si pochvaluje, že islamisté zbourali betonové zdi, které na mnoha místech přehrazovaly ulice, ale kritizuje nedostatek vody a elektřiny, protože obchodníkům se bez lednic a mrazniček kazí zboží. Lidé, kteří pracovali ve státních službách, nedostávají plat, upozorňuje Džamál. Podle něj dnes většina obyvatel raději zůstává v bezpečí domovů a Mosul vypadá jako město duchů.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.