Iránu se dosud teror vyhýbal. Zařídil to dopisem Usáma bin Ládin

8. červen 2017

Fakt, že radikální islamisté neútočili v posledních patnácti letech války proti teroru na íránské cíle nijak horlivě, objasnil podle deníku The Times dopis někdejšího vůdce Al-Káidy Usámy bin Ládina, nalezený v jeho útočišti v pákistánském Abbottábadu. „Netřeba válčit s Íránem,“ napsal, „protože je to naše hlavní tepna přivádějící finance, bojovníky, zprávy i rukojmí.“ Dopis z roku 2007 byl adresován iráckým spojencům sítě Al-Káida, z nichž později vznikl takzvaný Islámský stát.

Po invazi koaličních sil v roce 2001 mnozí teroristé prchli právě přes Írán, například Abú Músa Zarkáví. Bin Ládinův zástupce Ajmán Zavahrí si dokonce stěžoval na krvavé útoky Zarkávího na šíity, které prý poškozují reputaci Al-Káidy. V roce 2007 se nicméně chystaly první útoky na íránské území, a proto Usáma zasáhl svým dopisem.

Radikálové ho poslechli a v roce 2013 se raději přesunuli do Sýrie, kde se spojili se sunnitskými povstalci. „Rok nato Islámský stát přerušil veškeré vazby na Al-Káidu. Už se necítil vázán bin Ládinovou radou,“ píší Timesy.

Trpí reputace

Včerejší atentáty v Teheránu přesto nelze označit za první útoky radikálů na íránské cíle. V roce 2010 se jim podařil velký úder v íránském Balúčistánu, kde odštěpenecká sunnitská skupina Džandalláh neboli Vojáci Alláhovi nastražila bombu v mešitě. Džihádisté ale tehdy ještě nedokázali přenést teror do Teheránuna. Podle Timesů tím v extremistických kruzích dokonce trpěla jejich reputace. Teprve teď mohou slavit. Jak vyplývá z videozáznamů, do parlamentního areálu pronikli v nádorech, v převlečení za ženy. Jakmile je strážní konfrontovali, spustili palbu.

Teror versus Kurdové

Teror se Íránu podle Timesů vyhýbal mimo jiné proto, že tam nežije velká a vlivná frustrovaná sunnitská menšina – taková, jaká umožnila Islámskému státu zakořenit v Sýrii a Iráku.

Jedinými sunnity jsou v Íránu Kurdové, ti se ale neidentifikují se sunnitskou větví islámu, ale s kurdským nacionalismem. Pak je tam asi dvoumilionové etnikum Balúčů, a právě jejich dialektem teheránští teroristé ve středu mluvili. „Je zjevné, že Islámský stát se snaží radikalizovat domácí nespokojence,“ uzavírá analýzu britský deník The Times.

autor: rma
Spustit audio