Irán je na cestě před Radu bezpečnosti

31. leden 2006

Letošní Světové ekonomické fórum v Davosu začalo velice pozoruhodným skandálem. A jak se později ukázalo, byl to skandál vysoce symbolický. Když se prominentní účastníci sjížděli do horského letoviska, dostávali publikaci s různými články k večernímu čtení. Připomeňme, že mezi hosty tradičně nechybí prezidenti, premiéři nebo ministři, nemluvě o vlivných osobách ze světa podnikání. Byl tam, jako obyčejně, šéf firmy Microsoft Bill Gates, a také zpěvák skupiny U2, Bono Vox.

Když tedy hosté zalistovali ve zmíněné publikaci, připravené speciálně pro letošní fórum, nestačili se divit. Narazili na naprosto propagandistický článek jakéhosi Mazína Kumsáji, který měl kdysi pracovat pro věhlasné americké ústavy, včetně Yaleské univerzity, kde kdysi studoval například bývalý americký prezident Bill Clinton. Kumsája vystupuje jako profesor genetiky, pochází z palestinského Betléma a propaguje myšlenku zničení Izraele, což se podle něj stane tak, že ho zaplaví palestinští uprchlíci.

Ve zmíněném článku vyzval otevřeně k bojkotu Izraele, dokud prý neupustí od utlačování Palestinců způsobem, podobným apartheidu. Jestliže nastalo u čtenářů zděšení, pak dvojnásobné zděšení zažili organizátoři fóra. Zakladatelem je velký idealista Klaus Schwab, který se účastníkům veřejně omluvil. Řekl přitom doslova, že to činí "s velkou bolestí". Jak dodal, Fórum bude nadále usilovat o dialog na Blízkém východě.

Skandální článek se dostal do publikace tak, že přišel na poslední chvíli a editoři už ho nastihli přečíst, takže ho s naivní důvěrou odeslali do tiskárny. Organizátoři pak publikaci okamžitě stáhli. Mimochodem, mezi hosty byl také bývalý izraelský premiér a nositel Nobelovy ceny míru Šimon Peres, nebo guvernér izraelské centrální banky Stanley Fischer, dobře známý například ze svého působení v Mezinárodním měnovém fondu.

Událost se skandálním článkem byla symbolická už proto, že během fóra v Davosu se v daleké Palestině konaly volby, ve kterých rozdrtilo své protivníky hnutí Hamas. Volila ho víc než polovina Palestinců. To znamená, že může samo sestavit vládu a éra Fatahu je definitivně pryč. V politických i podnikatelských kruzích zavládlo zděšení, a to bylo cítit samozřejmě i v Davosu. Hamas šel totiž do voleb s výzvami k boji proti Izraeli. Krom toho je známý jako organizátor sebevražedných teroristických útoků, má přímé napojení na nebezpečný Írán a ve své chartě prohlašuje, že chce stát Izrael zničit.

Momentálně není jasné, jak palestinské volby vlastně hodnotit. Proti Hamasu stál totiž Fatah, který se sice oficiálně vzdal násilí, je ale skrz naskrz zkorumpovaný. Takže: odmítli Palestinci korupci Fatahu, nebo zvolili násilí Hamasu? To je velice vážná otázka. Jisté je, že Hamas zůstává na seznamu teroristických organizací, a právě jemu svěřili Palestinci svůj osud.

Dodejme, že v Davosu byli také izraelští a palestinští podnikatelé. Ti vidí situaci samozřejmě po svém. Například Muhammad Mustafa z Palestinského investičního fondu vidí ve vítězství Hamasu touhu Palestinců po větší zaměstnanosti. K tomu, aby mohli mít zaměstnání, musí mít svobodu pohybu. A nejenom oni, ale i zboží a služby. V této věci jsou vážnou překážkou bariery izraelských bezpečnostních sil.

Někteří představitelé arabských zemí se obávají, že vítězství Hamasu zastaví investiční pomoc, kterou slíbila Palestincům skupina G8. Není to malý peníz - investice do palestinské ekonomiky by měly představovat v tříletém období dohromady 3 miliardy dolarů. To je pro Palestince astronomická suma. Co s ní ale udělá Hamas? Skeptici se tedy obávají změny k horšímu. Přitom v posledním roce se poměry zlepšikly. Například nezaměstnanost Palestinců klesla z 26 na 22%. Světová banka odhaduje, že hospodářský růst dosáhl dokonce 9%.

Palestinské volby nebyly ovšem ani zdaleka jediným tématem Davosu. Hlavní pozornost byla věnována energii. Zástupce kartelu zemí vyvážejících ropu dal najevo, že OPEC nebude zvyšovat těžbu v případě splnění íránské hrozby. Teherán totiž vyhrožuje, že sníží svoje dodávky ropy. Polští a gruzínští představitelé varovali pro změnu před nespolehlivostí Ruska, které počátkem roku utáhlo kohouty Ukrajině, a tím pádem i některým středoevropských zemím. Zpěvák skupiny U2, Bono Vox, pro změnu propagoval nový projekt, který má pomoct Africe v boji proti nemocem, včetně AIDS. A nejbohatší muž světa, šéf Microsoftu Bill Gates, slíbil, že dá Africe a některým chudým oblastem skoro miliardu dolarů na boj proti tuberkulóze.

Setkání politiků a podnikatelů v Davosu si neklade za cíl vyřešení neduhů tohoto světa. Spíš pro něco takového vytváří půdu a je zrcadlem současného stavu. V tomto smyslu je letošní Davos nepochybně poučný.

autor: Daniel Raus
Spustit audio