Intelektuál, který jako intelektuál selhal. Zdeněk Nejedlý, politik a vědec v osamění

13. květen 2021

Jiří Křesťan ve své monografii Zdeněk Nejedlý. Politik a vědec v osamění představuje život, kariéru a dilemata historiografa, muzikologa, organizátora, glosátora kulturní dění, zkrátka intelektuála, který ale jako intelektuál selhal, když se přiklonil ke stalinismu.

Jiří Křesťan: Zdeněk Nejedlý. Politik a vědec v osamění
Čte: Martin Sláma
Připravil: Viktor Bezdíček
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra v roce 2016.

Monografie Jiřího Křesťana získala v roce 2013 cenu Magnesia Litera v kategorii literatury faktu. Pro Český rozhlas ji upravil Viktor Bezdíček.

„Křesťanova monografie je rozsáhlým a po všech stránkách komplexním portrétem osobnosti a doby, velmi pečlivou analýzou a interpretací. A nejde tu jen o oborovou šíři, která si vynucuje rozvinout v knize paralelně mnoho linií a ‚neztratit přitom nit‘,“ přibližuje Bezdíček a přiznává: 

Čtěte také

„Na Křesťanově knize mě vždy fascinovala odvaha, s níž se vrací před jakékoli mýty a předsudky a znovu od základu s metodickou skepsí prověřuje vše, co s osobností Zdeňka Nejedlého souvisí, to dobré i to špatné.“

Křesťana podle Bezdíčka vyloženě provokuje otázka, kde se skrývají pomyslné neuralgické body příběhu. „Které momenty jsou zvláště podstatné pro výklad o vzdělaném intelektuálovi, jenž právě jako intelektuál selhal. Hledá je přitom jak uvnitř jeho složité bytosti, tak v jejích střetech s podněty složité doby, v níž žila.“

Radiokniha musí nutně něco tak mnohorozměrného zjednodušit. „Přece jen jsme se ale pokusili nevynechat žádnou z linií, které Křesťanova kniha buduje, prostřednictvím klíčových momentů jeho životopisu je tu tedy připomenut Nejedlý historik, muzikolog, kritik, organizátor i politik, i když se řada z důležitých okamžiků – například slavná sukovská aféra – nevešla,“ říká Bezdíček a dodává:

„Z dějinných střetů se soustředíme na ony kruciální body Nejedlého selhání, jejichž frekvence v průběhu textu narůstá a jež jsou postupně stále více politicky motivovány. A portrét by samozřejmě nebyl úplný, kdybychom vynechali Nejedlého soukromí. Zejména jeho vztah k rodině, k manželce a dětem, i jeho milostné eskapády poskytují příběhu další rozměr, v němž se jako v křivém zrcadle odrážejí i Nejedlého veřejné aktivity i mýtus, který po něm zbyl.“

Radioknihu Zdeněk Nejedlý. Politik a vědec v osamění můžete poslouchat čtyři týdny. 

Víte, že kdybyste si poslechli všechny četby na pokračování a povídky natočené v roce 2020 v Českém rozhlase, zabralo by vám to 24 a půl dne? Celkem jsme jich v loňském roce vyrobili 1645. Podívejte se na další fakta o rozhlasu na webu nasecislahraji.cz.

Naše čísla hrají... s vámi
autor: Viktor Bezdíček
Spustit audio