I přes navýšení investic do školství padáme v mezinárodním srovnání do podprůměru, varuje ekonom Münich

30. listopad 2023

Česko má za sebou po letech odborářskou stávku, která nejvíce zasáhla školství. Do českého školství má sice mířit o několik miliard více než loni. Přesto to v mezinárodním srovnání nestačí. „Česká republika v roce 2021 dosáhla ve výdajích na školství historicky poprvé na průměr OECD i EU. Od té doby podíl ale dynamicky klesá,“ popisuje ekonom Daniel Münich, který v CERGE-EI vede think-thank IDEA.

Tisíce zavřených škol byly nejviditelnější částí stávky, kterou tento týden zažilo Česko. Českomoravská konfederace odborových svazů ji vyhlásila jako protest proti vládní politice. Těm ze školství vadilo nejvíce, že nedostanou přidáno takzvaní nepedagogičtí pracovníci a že bude snížení maximálního počtu hodin odučených týdně.

Čtěte také

„Česká republika v roce 2021 dosáhla ve výdajích na školství historicky poprvé na průměr OECD i Evropské unie. Od té doby ale podíl dynamicky klesá,“ popisuje ekonom Münich. Upozorňuje, že trend se v nadcházejících měsících nezmění.

„Jak je namalován rozpočet, tak i po těch několika navýšeních od června letošního roku, to znamená další pokles do významného podprůměru. Směřujeme tam, kde jsme byli dlouhých 20 let – úplně na konci Evropské unie ve výdajích na školství,“ podotýká.

Byť se vláda podle ekonoma snaží svému slibu o podpoře školství dostát, tempo nárůstu oproti HDP je malé. „Stát je ve velkých finančních problémech. V řadě dalších odvětví se veřejná podpora výrazným způsobem dokonce i snižovala. Takže z tohoto vychází školství relativně jako vítěz,“ říká ekonom.

Důležité proto podle něj je, jestli je školství prioritou i pro voliče. A o tom právě pochybuje. Vyšší investice do školství se totiž bez úprav daňového systému nepodaří.

Poslechněte si celé Řečí peněz v audiozáznamu. Moderuje Václav Pešička.

autoři: Václav Pešička , fos
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.