Hrozí nám světový konflikt?

19. srpen 2014
Radiofórum

Skoro polovina lidí u nás se obává, že některý ze současných ozbrojených střetů ve světě přeroste do takových rozměrů, že ohrozí i Česko. Třetina lidí si myslí, že stát by měl obnovit povinnou základní vojenskou službu. Vyplývá to z průzkumu společnosti Median pro Český rozhlas.

Obavu z konfliktu, který by se dotkl i České republiky, vyjádřilo v průzkumu 46 procent dotázaných, rovná polovina ale tento strach nesdílí. Jako nejrizikovější vidí lidé pro svou zemi boje na východní Ukrajině.

S odstupem lidé spojovali svůj strach s Talibanem v Afghánistánu a radikálními islamisty v Iráku. Až pak následovaly obavy z konfliktu mezi Izraelem a Palestinou.

Konflikty se řítí zdánlivě bez logiky a vyvolávají pocit nejistoty. Světoví vůdci i komentátoři se snaží analyzovat, co se může stát.

Mohou se zmíněné místní konflikty spojit v jeden celosvětový? Jak moc zasahují z „okraje Evropy“ do jejího středu? Které oblasti nejvíc mobilizují?

Jsou různé analogie s rokem 1914 a jeho světovou válkou adekvátní? Je budoucnost předvídatelná? Nemůže nás překvapit nějaká iracionalita celé situace?

Hostem Zuzany Rejchové byl Jan Eichler z Ústavu mezinárodních vztahů.

Nejrizikovější současné konflikty
autoři: Susana , Marta Vacková
Spustit audio