Hrozba

23. prosinec 2002

Anonym, obsahující sdělení, že někde vybuchne bomba, bývá informací nebo varováním a nebo výhrůžkou. V případě informace jde o copyright - má být zřejmé, kdo a proč bombu nastražil. Ta pak je buďto zneškodněna, anebo se alespoň před výbuchem podaří oznámený prostor vylidnit. V případě varování jde pisateli o to, aby k teroristické akci nedošlo.

To je asi případ dopisu, který obdržely konzuláty Francie, Velké Británie a USA v Německu. Neznámý dobrodinec prý uvedl plánované cíle biologických útoků i seznam údajných teroristů z Al-Káidy včetně jejich adres a telefonních čísel. U anonymu tohoto typu nás může mrzet pouze to, že nevíme, komu poděkovat. A pak jsou zde anonymní výhrůžky, kdy žádná nálož neexistuje. Někdy může být autorem školák, který se bojí písemky a nahlásí bombu ve škole, ale většinou se jedná o telefonát člověka, kterého vzrušuje představa, kolik lidí je schopen zaměstnat a vyděsit pouhým telefonním vzkazem. Snad že jsou ohlašovatelé neexistujících pekelných strojů amatéři, nakonec bývají dopadeni.

Dříve nebo později bude chycen i autor včerejšího telefonátu pražským hasičům, který řekl, že do čtyřiceti minut vybuchnou silné nálože v obchodních domech sítí Tesco, Carrefour a Globus. Ani vědomí, že za takovou hrozbu hrozí až pět let vězení, zřejmě dotyčného anonyma neodradí nezopakovat pro velký úspěch akci, při které s ním navíc spolupracovalo počasí: namrzající déšť způsobil na výjezdech z parkovišť obchodních domů dopravní kolaps. Anonyma, který volal z telefonní budky v Matoušově ulici v Praze, policie včera ještě nedopadla, a tak nám chybí motiv. Záviděl kupujícím, že mají za co nakupovat, anebo je chtěl uchránit před nákupním šílenstvím? Že by šlo o hodného zločince?

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.