Host Studia Leonardo: politický geograf doc. Bořivoj Hnízdo

5. květen 2014

Mění se politická mapa světa?

Co je při tvorbě hranic nejdůležitější? Národnost, kultura, či jazyk? Jakou roli má jazyková otázka a jazyková politika při tvorbě státních celků? Je stabilita hranic v Evropě po druhé světové válce něčím netypickým, nebo naopak přirozeným? Jak se bude proměňovat politická mapa světa v tomto století, když se výrazně mění počty populací různých států?
To jsou otázky pro hosta Studia Leonardo. Bude jím politický geograf Bořivoj Hnízdo z Metropolitní univerzity v Praze. Moderuje Michael Rozsypal.

Doc. PhDr. Bořivoj Hnízdo, Ph.D. je specialistou na politickou geografii. V současné době je vedoucím katedry anglofonních studií Metropolitní univerzity Praha. V letech 1986 až 1989 byl členem Institute of Commonwealth Studies na University of London a spolupracovníkem Royal Institute of International Affairs. V letech 2003 až 2010 působil jako ředitel Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Taktéž přednášel na Diplomatické akademii Ministerstva zahraničních věcí, Akademii veřejné správy či Oxfordské univerzitě. Zabývá se politickou geografií, především v zaměření na anglofonní oblasti.


Spustit audio