Host Studia Leonardo: Petr Jan Kalaš, odborník v oblasti životního prostředí

26. září 2014

Co přinesl klimatický summit OSN?

Může jednodenní klimatický summit OSN znamenat průlom v boji proti klimatickým změnám? Jak těžké je najít dohodu nejen mezi jednotlivými státy, ale i s byznysem či neziskovými organizacemi. Dokáží se na klimatických otázkách shodnout státy vyspělé a rozvojové? A je v zájmu byznysu udržitelný rozvoj a boj proti změnám klimatu? Hostem Studia Leonardo bude odborník na udržitelný rozvoj, bývalý ministr životního prostředí Petr Jan Kalaš.

Ing. Petr Jan Kalaš vystudoval na Českém vysokém učení technickém v Praze. Po roce 1968 pracoval ve Švýcarsku jako konzultant v oblasti energetického a průmyslového plánování a na tamějším ministerstvu zahraničního obchodu v oddělení rozvojové spolupráce. Byl koordinátorem programu Environment for Europe pro střední a východní Evropu. Od roku 1994 působil jako expert Světové banky na životní prostředí a udržitelný rozvoj, od roku 2004 pracoval pro Institut vzdělávání a výzkumu OSN (UNITAR) jako poradce pro problematiku klimatických změn. Byl ministrem životního prostředí v menšinové vládě Mirka Topolánka. V současnosti působí jako poradce ministra životního prostředí. Současně je také konzultantem i v soukromém sektoru - především v oblastech energetiky, životního prostředí a inovativních technologií.

Petr Jan Kalaš je spoluzakladatelem a aktuálně viceprezidentem české větve Světové podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj.

Rozhovor je z důvodu omezených časových možností hosta předtočen. Děkujeme za pochopení.

Spustit audio