Host Studia Leonardo: kryptolog Tomáš Rosa

26. březen 2014

Šifry, tajemství kódů a kryptologie

Co si představíte za názvem vědeckého oboru kryptologie? Někoho možná na prvním místě napadnou šifry. Další přidá složitou matematiku, čipy, elektronický podpis a někdo třeba zase počítačové pirátství, e-mailovou poštu nebo obyčejné mobilní sms zprávy. A pravdu budou mít vlastně všichni. Ve Studiu Leonardo si kryptologii "rozšifrujeme" s Dr. Tomášem Rosou. Hovořit budeme o historii šifrování, ale také o současné podobě kryptologie, o tom, co jsou to tzv. postranní kanály nebo jak kryptologie využívá biometrii.

Ing. Tomáš Rosa, Ph. D. studoval na FEL ČVUT a MFF UK v Praze, získal doktorát v oboru kryptologie a Cenu rektora ČVUT za rok 2004. Jako vedoucí kryptolog pracoval na projektech určených k ochraně utajovaných skutečností České republiky stupně Přísně tajné. V akademické obci ČR patří mezi průkopníky v oblasti aplikované kryptoanalýzy čili hledání praktických útoků založených na teoretických slabinách bezpečnostních algoritmů. Celosvětově významně přispěl mimo jiné k vylepšení protokolu SSL/TLS (chrání např. komunikaci bankovních serverů) a platformy EMV (čipové platební karty).

Rozhovor je z důvodu omezených časových možností hosta předtočen. Děkujeme za pochopení.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.