Host Studia Leonardo: historička Doubravka Olšáková

28. duben 2014

Popularizace vědy v minulosti

„Jen málokdo dnes tuší, že kultovní snímek Karla Zemana Cesta do pravěku byl součástí široké a komunistickou stranou privilegované výchovy obyvatelstva k ateismu. Vše však do sebe zapadá: cesta čtyř chlapců proti proudu času mapovala jednotlivé etapy formování Země až po samý počátek života ne Zemi. A na konci jejich cesty nestál Bůh, ale Darwin.“

Kniha Doubravky Olšákové Věda jde k lidu, ze které pochází také uvedený citát, mapuje zejména totalitní mechanismy popularizace vědy. Komunistický režim vnímal popularizaci jako jeden ze základních kamenů a věnoval ji náležitou pozornost, jak uslyšíte v pondělním Studiu Leonardo, kterým vás provede Adriana Krobová.

Doubravka Olšáková získala doktorát na univerzitě v Praze a v Paříži. V současné době působí jako výzkumná pracovnice v Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd České republiky. Dlouhodobě se věnuje českým a evropským dějinám 19. a 20. století se zaměřením na dějiny vědy a vzdělanosti, environmentální dějiny a na dějiny česko – francouzských vztahů. Publikuje v Čechách i v zahraničí.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio