Host Studia Leonardo: Dalibor Titěra z Výzkumného ústavu včelařského

19. únor 2015

Až třetina včel je letos ohrožená varroázou a virovými onemocněními

Chovy včel v Česku ničí varroáza a virová onemocnění. Vinou kleštíka včelího, který způsobuje varroázu, často hynou tisíce včel. Jak moc jsou včelstva ohrožena, bude jasné na přelomu února a března, až budou známy výsledky monitoringu Státní veterinární správy.

Množení roztoče kleštíka včelího, který nemoc způsobuje, nahrála loňská velmi mírná zima, během níž včelstva chovala plody. V důsledku počasí byla navíc včelstva ve špatné kondici a oslabená. Ruku v ruce s varroázou jdou i virová onemocnění, protože roztoči šíří viry tím, že sají krev.

Na zdraví včelstev dohlíží také Výzkumný ústav včelařský v Dole. Existují léčivé látky proti nemocem včel? A jak by se správně měly používat, aby léčily a současně nezatěžovaly produkt - tedy med? A podle čeho spotřebitel pozná kvalitní produkt? Na otázky Jana Burdy odpoví Dalibor Titěra.

Ing. Dalibor Titěra CSc. působí jako vedoucí výzkumu a zkušební laboratoře Výzkumného ústavu včelařského v Dole. Tato laboratoř například ověřuje kvalitu medu, dodává potvrzení o zdravotním stavu včel a vyšetřuje příčiny úhynu včel. K hlavní specializaci Ing. Titěry patří inseminace včelích matek, které provádí po celé Evropě. Vyučuje včelařství na České zemědělské univerzitě v Praze a na dalších školách.


autor: bur
Spustit audio