Host Studia Leonardo: botanik a polární ekolog doc. Josef Elster

10. září 2014

Problémy polární ekologie

Ve středečním vědeckém Studiu se budeme věnovat nejen polární ekologii, ale také běžnému provozu nově otevřené vědecké polární stanice Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích na Špicberkách, která je vůbec první českou arktickou základnou.

Naším hostem bude doc. Josef Elster, vedoucí Centra polární ekologie Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity. Jaké úkoly a vědecká zkoumání na české vědce čekají? Bude arktickou vědeckou základnu využívat jen Jihočeská univerzita? A co všechno se na základně odehrává v průběhu roku?

Doc. Ing. Josef Elster CSc. je botanik, specialista na řasy a sinic. V roce 1982 vedoucí Centra polární ekologie Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity. Vystudoval Zemědělskou fakultu VŠZ Praha v Českých Budějovicích, první polární expedice Československé akademie věd se zúčastnil v roce 1988 na Špicberkách. Tři roky strávil coby postdoktorand v kanadské Arktidě na ostrově Ellesmere, v roce 1997 pracoval 6 měsíců jako vědecký stipendista v Japonském národním ústavu výzkumu polárních oblastí v Tokiu. Je vedoucím Centra pro algologii Botanického ústavu AV ČR v Třeboni. Přednáší na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích.


Spustit audio