Hledání viníka

20. červen 2005

Hledání viníků je téma uplynulého víkendu. Nejprve v noci na sobotu zkrachovalo rozpočtové jednání summitu EU a kandidáty na viníka jsou ruku v ruce britský rabat s francouzským zemědělstvím. O hledání viníka uprchlého se jedná v případě podnikatele Krejčíře. V sobotu byl dvě hodiny po půlnoci zatčen, v jeho bytě se našly miliardy v hotovosti, ale on sám se odpoledne policistům ztratil na záchodě.

Do třetice se pak hledá viník včerejšího vítězství Michaela Schumachera ve formuli 1. Titulky k velké ceně USA, kde po dráze kroužilo šest monopostů, hovoří o ostudě, frašce, skandálu či parodii. Sedm týmů, které obouvá Michelin, uposlechlo rady výrobce, aby z bezpečnostních důvodů raději nezávodily. Důvodem byl páteční defekt levé zadní pneumatiky, kvůli které Ralf Schumacher havaroval, neschopnost zástupců Michelinu najít příčinu poruchy a neochota Mezinárodní automobilové federace povolit jiné gumy. Za viníka, který zvedl ze sedadel sto dvacet tisíc znechucených diváků, někdo označuje Michelin, jiný přísnou federaci a konečně jsou i tací, kteří se zlobí na týmy Ferrari, Jordan a Minardi. Ty odstartovaly na pneumatikách Bridgestone, aniž by pořádně měly s kým závodit.

Ze všech víkendových viníků má ovšem Michael Schumacher nejlepší alibi. Zatímco jeho soupeři od Michelinu dostali pokyn předvést v zahřívacím kole loga sponzorů a zaparkovat, on neměl proč. Představme si, že by Bridgestone vyzval kvůli obdobné poruše své klienty, aby raději nejeli: klienti Michelinu by nejen s chutí závodili, ale ještě by pravděpodobně častovali Ferrari posměšky. Michael Schumacher se nevysmíval. To viník Krejčíř zesměšnil policii, a politici zas jednou zesměšnili unii. Schumacher je nevinen. Ostatně porazil Barrichella.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.