HLASUJTE: Vyhovuje vám letošní teplá zima, nebo ne?

7. únor 2020
Radiofórum

Letošní způsob zimy zdá se mi poněkud nešťastný, řekl by možná klasik. Letošní zimu zatím provázejí teploty, které připomínají spíš jiné roční období.

Čtěte také

Leden byl podle meteorologů nejteplejší od roku 1981 jak v Evropě, tak globálně. Tento týden sice napadl sníh ve vyšších polohách, ale podle zemědělců je to stále málo.

Sníh leží prakticky jen na horách, což znamená, že v březnu a v dubnu, kdy sníh odtává, už se nebude voda v půdě doplňovat. První projevy sucha lze letos očekávat v době, kdy začnou růst rostliny a vodu spotřebovávat.

V posledních letech k jarnímu suchu přispívá i to, že vzhledem ke změně klimatu startuje vegetace dříve a zásoby vody se rychleji vyčerpají.

Dnešní Radiofórum se ptá:

Vítáte teplejší zimu? Je podle vás letošní teplá zima výjimečná? Souvisí mírná zima podle vás se změnou klimatu? A bude v budoucnu v ČR zima úplně bez sněhu?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.