HLASUJTE: Může u nás podle vás naplno propuknout ropná krize?

20. květen 2019
Radiofórum

Ceny benzínu raketově rostou. Ve srovnání s prvním květnovým týdnem si teď řidiči znovu víc připlatí, přestože se růst zpomalil. Nějaké zlevňování ale není ani na obzoru.

Česko bez ruské ropy. Co způsobí výpadek Družby? Na ropě je závislý i Agrofert, říká analytička

Ropovod Družba může přepravovat až jeden milion barelů ropy denně

Česko už téměř týden čeká na obnovení dodávek ropy z Ruska. Evropské rafinérie napojené na ropovod Družba minulý týden upozornily na to, že dodávaná surovina je silně znečištěná a nevhodná ke zpracování. Česko – stejně jako Polsko, Ukrajina a Bělorusko – teď řeší, jak výpadek nahradit. Jak vážné problémy to působí? Co se v Rusku vlastně stalo? Ptáme se analytičky Jany Klímové a informace přímo z Ruska doplňuje moskevský zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Za litr benzínu tak v průměru zaplatíte 33,28 Kč a u nafty 32,49 Kč. Alespoň to vyplývá z údajů CCS, která ceny pohonných hmot monitoruje. Důvod?

Trh s ropou je v nejistotě jak kvůli napětí mezi Donaldem Trumpem a Íránem, slabá koruna a k tomu všemu se přidala znečištěná ropa z Ruska a přerušení jejich dodávek do rafinérií, které musely požádat o surovinu ze státních rezerv.

A aby toho nebylo málo, hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda se domnívá, že si pumpaři přirážejí k cenám víc, než odpovídá situaci na trhu.

Dnešní Radiofórum se vás ptá:  

Obáváte se ropné krize? Jak si vysvětlujete, že v porovnání se sousedními státy tankují dražší benzín než Češi pouze Němci? Jak rostoucí ceny benzínu zasáhnou české řidiče?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související