HLASUJTE: Měli by mít učitelé nárok na roční studijní volno?

2. červenec 2019
Radiofórum

Neutrálně. Tak se zatím staví vláda k návrhu na zavedení až ročního studijního volna pro učitele, a to jednou za 10 let. Podle navrhovatelů z hnutí STAN by taková úprava zvýšila atraktivitu profese.

Politici si snad ani nepřejí vzdělaný národ. Kriticky myslící člověk by jim na demagogii neskočil, myslí si školský reformátor Hausenblas

Ondřej Hausenblas

Jak poznáte dobrou školu, kantora nebo jak by se měly děti naučit myslet, mluvit nebo číst? Co je to kritické myšlení a jak se rozvíjí?

Ministerstvo financí je proti s tím, že návrh podcenil finanční náročnost. Další kritici zas tvrdí, že už teď chybějí kvalitní pedagogové, a pokud by ještě mohli čerpat až roční studijní volno, mohla by se personální situace ve školství stát neudržitelná.

Dnešní Radiofórum se vás ptá:

Měli by mít učitelé nárok na roční studijní volno, nebo ne a proč? Měl by takové volno podporovat a platit stát, nebo si to mají školy vyřešit ze svého rozpočtu? Co myslíte, přispěl by tzv. sabatikl ke zlepšení výuky, nebo ne? A existuje podle vás jiný způsob, jak učitelům dát dostatek prostoru k vlastnímu zdokonalování?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související