HLASUJTE: Jste pro, nebo proti zákazu klecových chovů slepic?

28. únor 2020
Radiofórum

Zákaz klecových chovů slepic projednaly dva sněmovní výbory. Zatímco výbor pro životní prostředí je pro zákaz, zemědělský naopak proti. V obou výborech hlasovali proti zákazu poslanci hnutí ANO. 

Ti svorně tvrdí, že v jejich rozhodování nehraje žádnou roli fakt, že čtvrtým největším producentem klecových vajec u nás je holding Agrofert. Členka zemědělského výboru Margita Balaštíková (ANO) upozorňuje, že boj proti klecovým chovům může být do značné míry bezzubý, pokud – s ohledem na otevřený trh – nedojde k jeho zákazu v celé Evropské unii. 

V Česku žijí v klecích, podle ochránců zvířat v otřesných podmínkách, skoro čtyři miliony slepic. Ptáci ve stísněných podmínkách trpí, protože se nemohou přirozeně pohybovat, hřadovat nebo se popelit.

Dnešní Radiofórum se ptá:

Jste pro, nebo proti zákazu klecových chovů slepic v ČR? Měl by zákaz platit plošně v celé EU, nebo ne? Jaká vajíčka kupujete? A je pro vás rozhodující původ, cena nebo třeba velikost?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio