HLASUJTE: Je podle vás vyvlastnění přijatelná metoda, jak zachránit chátrající památky?

24. leden 2020
Radiofórum

UNESCO radí vyvlastnit nádraží Vyšehrad, památku, kterou majitel nechává chátrat už 30 let. Byl by to zlomový krok, poprvé od roku 1990.

„Stát by měl prostřednictvím magistrátu hlavního města využít své pravomoci k vyvlastnění bývalého nádraží Vyšehrad a předat jej jinému investorovi, který bude ochoten a schopen jej opravit a znovu zprovoznit,“ cituje závěry komisařů viceprezident české sekce Mezinárodní rady pro památky UNESCO Josef Štulc. 

Proti majitelům nemovitosti v Česku ještě tuto metodu nikdo nepoužil. V Berlíně ale vzniklo hnutí, které chce s pomocí vyvlastnění zajišťovat dostupné bydlení. Velcí pronajímatelé tam vlastní několik tisícovek bytů.

Dnešní Radiofórum se ptá:

Považujete vyvlastnění za přijatelnou metodu, jak ochránit rozpadlé památky? Měla by města v případě bytové nouze přistupovat k vyvlastnění některých majitelů? Jaká opatření by měla přijmout města, aby se nevylidňovala jejich centra? 

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související