Gita Zbavitelová: Izrael v OSN

8. leden 2023

OSN měla v roce 2022 obzvlášť bohaté protiizraelské žně, zatímco obludné ruské válce proti Ukrajině věnovala pouze okrajovou pozornost. Jen Valné shromáždění přijalo 15 protiizraelských rezolucí, zatímco ostatních zemí se jich týkalo jen 13 – například jen jedna Íránu, Afghánistánu nebo Barmy a žádná Venezuely, Kuby nebo Saúdské Arábie. Rusku a jeho agresi na Ukrajině adresovalo pouhých šest rezolucí.

Čtěte také

Zato Izrael Valné shromáždění mimo jiné odsoudilo za „okupaci Golanských výšin,“ za neexistující „provokace“ na jeruzalémské Chrámové hoře, nebo ho vyzvalo, aby se vzdal jaderných zbraní, ale ani trochu mu nevadí, že je vyvíjí Írán.

Valné shromáždění také odhlasovalo, že letos oslaví 75. výročí Nakby, tedy zničení domoviny Palestinců v roce 1948 po válce za nezávislost Izraele, ale tehdejší vyhnání zhruba 800 000 Židů z arabských zemí si připomenout nehodlá. Izrael byl odsouzen i za boj proti teroristům na Západním břehu, kteří vloni spáchali stovky útoků na Izraelce a 31 jich zabili. OSN říká terorismu v Izraeli „napětí.“

Izrael na černé listině?

Od roku 2015 schválilo Valné shromáždění 140 rezolucí odsuzujících Izrael a ostatní země kritizovalo 68krát. Jako každý rok Izrael několikrát odsoudilo i UNESCO, které tradičně považuje židovská biblická místa za muslimská.

Čtěte také

Nejhorší je však Rada OSN pro lidská práva, kde je Izrael jedinou zemí, která na každém jejím zasedání figuruje jako samostatný bod programu. Za šestnáct let svého trvání odsoudila Izrael více než stokrát, zatímco státům, které porušují lidská práva, se věnuje minimálně.

Protiizraelské kroky OSN vyvrcholily poslední rezolucí Valného shromáždění loňského roku, která vyzvala Mezinárodní soudní dvůr v Haagu „k posouzení právních důsledků izraelské okupace, osad a anexe palestinských území a kroků s cílem změnit demografické složení Jeruzaléma.“ Rezoluci podpořilo 87 zemí a 26 ji odmítlo, včetně Česka.

Nová izraelská vláda rezoluci samozřejmě odsoudila a premiér Binjamin Netanjahu zdůraznil, že „Židé svou vlastní zemi a hlavní město Jeruzalém neokupují.“

Uzavření míru v Moskvě?

Názory Mezinárodního soudního dvora jsou závazné, ale soud nemá, jak je prosadit v praxi. OSN i další mezinárodní organizace jimi však mohou argumentovat, a dokonce i přijmout protiizraelské sankce.

Tento soud už v roce 2004 rozhodoval o izraelské bezpečnostní bariéře, která brání palestinským teroristickým útokům. Rozhodl, že je nezákonná, a nařídil Izraeli, aby ji zboural. Ten to samozřejmě odmítl.  

Gita Zbavitelová

Nejvíc se OSN vyznamenala začátkem prosince. Valné shromáždění schválilo výzvu k uskutečnění konference o míru mezi Izraelem a Palestinci... v Moskvě. Sto čtyřiapadesát zemí chce pověřit uspořádáním mírové konference stát, který pustoší sousední zemi a páchá v ní válečné zločiny.

Zcela nepochopitelné je i to, že pro takovou konferenci hlasovala i Ukrajina. Proti byly jen Spojené státy, Kanada, Maďarsko, Izrael, Libérie, Mikronésie, Marshallovy ostrovy, Nauru a Palau. Česko bohužel ne.

 Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.