Gita Zbavitelová: Írán a Izrael mění strategii v Sýrii

18. leden 2019

Izrael už sedmý rok bombarduje v Sýrii pozice a zbraně svých nepřátel, které by mohly zvrátit jeho vojenskou převahu v regionu.

Zpočátku to byly jen konvoje a zbrojní sklady spojence syrského režimu, libanonského hnutí Hizballáh, ale od ledna 2017 se útoky zaměřily i na sílící íránskou přítomnost v zemi. Té chce Izrael zabránit stejně jako snaze Teheránu vytvořit nepřerušované spojení z Íránu ke Středozemnímu moři a vybudovat v Sýrii základny k útokům na židovský stát.

Vakuum po stažení Američanů ze Sýrie vyplní jejich soupeři

Americká armáda v Sýrii

Jakmile Donald Trump překvapil celý svět oznámením, že stáhne americké vojáky ze Sýrie, začalo Turecko posilovat vojsko na společných hranicích.

Izrael provedl v Sýrii „tisíce úderů“, přiznal v rozhovorech pro New York Times a britský Sunday Times náčelník hlavního štábu izraelské armády Gadi Ejzenkot, jemuž tento týden skončil čtyřletý mandát.

Podle něj armáda bombardovala íránské cíle „několikrát týdně“ a jen v roce 2018 shodila v Sýrii na 2000 bomb. Vláda až na výjimky údery nepřiznávala, zejména proto, aby Hizballáh nebo Írán neměly pocit, že musí provést odvetu. Teď se však taktika změnila.

Po nečekaném prosincovém oznámení Donalda Trumpa, že ze Sýrie stáhne americké vojáky, izraelský premiér Netanjahu prohlásil, že boj proti Íránu v Sýrii ještě zesílí. O Vánocích pak Izrael bombardoval několik skladů zbraní Íránu a Hizballáhu na třech místech západně od Damašku a nejmenovaný izraelský představitel to potvrdil.

Izraelské útoky budou pokračovat

Gita Zbavitelová: Netanjahu v Moskvě. Írán ze Sýrie neodchází, Rusko ho nevyhání

S odstoupením USA od íránské jaderné dohody je spokojený kromě Donalda Trumpa i izraelský prezident Benjamin Netanjahu. Oba se mýlí, říká Ilona Švihlíková

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve středu opět navštívil Vladimira Putina v Moskvě. Byl tam letos už potřetí a za poslední tři roky devětkrát; viděl se s ním tak častěji než s kteroukoli jinou hlavou státu, Donalda Trumpa nevyjímaje. Téma jednání bylo stejné jako vždycky – íránská vojenská přítomnost v Sýrii a izraelská bezpečnost.

Začátkem ledna armáda zlikvidovala íránskou základnu ve výstavbě u města Kiswa. Náčelník Ejzenkot také přiznal zničení íránské odposlouchávací stanice na syrské straně Golanských výšin minulý týden. A Netanjahu potvrdil, že v pátek Izrael zlikvidoval íránské sklady na damašském mezinárodním letišti, kam letadlo z Teheránu právě přivezlo moderní rakety. Nová taktika už útoky nezatajuje.

Souvisí to se změnou strategie Íránu. Velitel tamějších Revolučních gard Kásim Sulejmaní chtěl podle Ejzenkota do konce loňského roku posílit šíitské milice v Sýrii až na 100 tisíc mužů a vybudovat síť základen v Golanech u izraelských hranic.

S těmito plány však v Íránu nesouhlasí umírněnější vlivná skupina vedená prezidentem Hasanem Rouháním, který upřednostňuje nápravu chátrajícího íránského hospodářství.

Sýrie musí nést za události na svém území odpovědnost, říká analytik

Nádobu se smrtícím plynem, snad sarinem, zřejmě nad Dúmu shodil vládní vrtulník

Spojené státy americké podle prezidenta Donalda Trumpa chystají odvetný zásah za údajný chemický útok na syrské město Dúmá. Trump na Twitteru avizoval, že k akci může dojít prakticky kdykoli. Na nutnosti zásahu se s USA shoduje například Velká Británie. Evropské státy jsou ale zatím v otázce intervence v Sýrii nejednotné.

Rouhání sice podporuje vývoj balistických raket a jaderný program, ale chce výrazně zredukovat íránské aktivity v Libanonu, Sýrii a Iráku. Podle izraelského deníku Ha’arec stálo tamější dobrodružství Teherán už 16 miliard dolarů.

Izrael je teď přesvědčen, že jeho útoky Sulejmaního odradily a přiměly ho přehodnotit plány. Podle něj upustil od budování základen a soustřeďuje se na hromadění a zdokonalování zbraní v Libanonu a Iráku, kam momentálně stahuje íránské jednotky, uvedl Ejzenkot.

Kdyby měl Izrael pravdu a Írán skutečně přestal v Sýrii budovat základny, byl by to obrovský úspěch. Íránci však odtamtud ještě neodcházejí a neodejdou, prohlásil ve středu velitel Revolučních gard Muhammad Alí Džafarí. A Netanjahu zopakoval, že izraelské útoky budou pokračovat a sílit.

Gita Zbavitelová

Nová strategie však znamená mnohem vyšší nebezpečí přímé izraelsko-íránské konfrontace. Podle analýzy bezpečnostní situace izraelského Institutu pro studium národní bezpečnosti letos zemi dokonce hrozí válka s Íránem, Hizballáhem a Sýrií najednou.

Spustit audio