Gita Zbavitelová: Dva měsíce izraelské vlády – všechno špatně

12. březen 2023

Izraelská vláda po dvou měsících u moci plní předvolební sliby, ale prospěch z nich má především premiér Benjamin Netanjahu. Pro Izrael toho zatím moc neudělala.

Čtěte také

Kabinet neřeší sílící palestinský terorismus ani vysoké životní náklady Izraelců, ani inflaci, odliv investorů ani jaderný Írán, který už obohacuje uran na 84 procent. Prioritou vlády je reforma soudnictví.

Odmítá ji nejvyšší státní zástupkyně, ředitel bezpečnostní služby Šin Bet a nově i tisíce armádních záložníků, vojenští lékaři, zaměstnanci Mosadu, bývalí velitelé letectva i několik desítek elitních záložních pilotů, kteří se obávají, že by kvůli oslabenému soudnictví mohli za svou službu vlasti skončit před Mezinárodním trestním soudem.

Velké protesty proti reformě

Proti reformě protestovaly v sobotu už podesáté desetitisíce lidí; týden předtím jich bylo na 400 tisíc. Ultrapravicový ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir je nazývá „anarchisty“ a „teroristy“ a Netanjahu je přirovnal k osadníkům, kteří před dvěma týdny řádili v palestinské Huwáře.

Čtěte také

Ani jeden člen vlády je však neodsoudil, přestože osadníci tam vypálili desítky domů, obchodů a aut a zranili řadu Palestinců. Ministr financí Becalel Smotrič dokonce prohlásil, že Huwára by se měla „vyhladit.“

Ben Gvir chystá velkou policejní operaci a demolici domů ve východním Jeruzalémě v době nadcházejícího ramadánu, přestože to prudce zvýší napětí i chuť Arabů k násilí. Pětadvacet bývalých policejních náčelníků vyzvalo Netanjahua, aby Ben Gvira odvolal, protože vyvolá arabské povstání.

Náhrada Smotriče i Gvira?

Řada vládních politiků anonymně přiznává, že Smotrič a Ben Gvir současnou vypjatou situaci jen zhoršují a poškozují pověst Izraele v zahraničí. A americký prezident Joe Biden dodnes nepozval Netanjahua do Bílého domu.

V koalici se však objevují první trhliny. Řadě členů Netanjahuovy strany Likud se vývoj nelíbí a někteří údajně naléhají na opoziční Národní jednotu, aby ve vládě nahradila ultranacionalistické strany Smotriče a Ben Gvira.  

Změna soudnictví kvůli obžalobě Netanjahua

Jediným důvodem, proč chce vláda urychleně oslabit Nejvyšší soud, je Netanjahuův probíhající soudní proces, v němž je obžalován z korupce a podvodů. Až začne reforma platit, může Kneset schválit jakýkoli vládní návrh, který premiérovo trestní stíhání zruší.

Gita Zbavitelová

Zatím vláda Netanjahuovi zvýšila rozpočet na „reprezentační účely,“ schválila státní financování dvou jeho soukromých domů, zdvojnásobila služebnictvo v rezidenci a navrhla zákon, který politikům umožní přijímat dary. Až ho schválí Kneset, Netanjahu si bude moci ponechat 270 tisíc dolarů, které dostal od svého bratrance na úhradu soudních nákladů.

Násilnosti se stupňují; v úterý armáda zabila šest palestinských útočníků, ve středu další tři, ve čtvrtek postřelil člen Hamásu tři Izraelce v Tel Avivu a v pátek byl zabit Palestinec při pokusu o teroristický útok na Západním břehu a druhý při napadení vojáků. A odpor části armády vůči soudní reformě oslabuje odstrašující sílu Izraele, což může mít nedozírné následky.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.