Francie si pochvaluje zákon zakazující obchodníkům vyhazovat neprodané potraviny

Tři roky platí ve Francii povinnost supermarketů dávat zbylé potraviny veřejně prospěšným organizacím. Některé obchody ale zákon nedodržují.

Server německé rozhlasové stanice Deutschlandfunk píše, že tyto podnikatele k tomu má donutit plánovaná žaloba aktivistů.

Potraviny jsou u nás příliš levné, proto tolik plýtváme, říká aktivistka ze Zachraň jídlo

Zelenina

V EU se podle odhadů každoročně vyhodí nebo zbytečně zkazí skoro 90 milionů tun potravin. Na každého Evropana tak připadá více než 170 kilogramů vyplýtvaného jídla na rok. Celosvětově pak podle odhadů OSN bez užitku skončí celá třetina všech potravin. „Jídlo je asi příliš levné. V současnosti si můžeme nakoupit nejen kolik potřebujeme, ale dokonce tolik, že to ani nedokážeme spotřebovat,“ říká Anna Strejcová z iniciativy Zachraň jídlo.

V Mimizanu, malé vesnici na jihozápadním pobřeží Atlantiku, se před potravinovým kontejnerem supermarketu Leclerc jednoho rána scházejí tři muži v dobře padnoucích oblecích. Z boxu vytahují pytle a jejich obsah rozprostírají na zemi. Akci inicioval pařížský právník Arash Derambarsh, protože má zprávy o tom, že místní supermarket zákon opakovaně porušuje.

„Do Mimizanu jsme přijeli na žádost radnice s tím, abychom doložili, že obchod nedodržuje platná nařízení. Namísto darování použitelných potravin charitě je vyhazuje,“ vysvětluje Derambarsh.

V pytlích byly mimo jiné čokoládové croissanty, sušenky, hovězí maso nebo papriky, vše ve velkém množství a stále použitelné. Zaměstnanci supermarketu navíc vyřazené potraviny nastříkali chemikáliemi, aby je už nikdo nemohl jíst.

Protizákonné jednání

Deutschlandfunk upozorňuje, že právě znehodnocování jídla také odporuje zákonu o plýtvání s potravinami. Legislativa nařizuje obchodům s prodejní plochou větší než 400 metrů čtverečních, aby neprodané potraviny darovaly charitativním organizacím. Za porušení nařízení hrozí obchodníkům pokuta ve výši 3 750 eur, a to za každý jednotlivý případ vyhozeného jídla.

Německo má první supermarket, který prodává jen prošlé potraviny

Potraviny, které freegani nacházejí v kontejnerech u supermarketů

V Německu otevřeli první supermarket, který prodává jen potraviny, které by jinak skončily v kontejneru.

Zatímco Derambarsh fotografuje a protokoluje obsahy pytlů, přichází vedoucí provozovny. Po upozornění na nezákonné jednání však jen přitaká a argumentuje tím, že plní instrukce shora.

Přestože je zákon pro supermarkety výhodný – za darování potravin si mohou odepsat 60 procent hodnoty zboží z daní – normy čas od času nedodržují. Důvodem je nutnost domluvy s charitou na odvoz potravin.

„Ta vedoucí prodejny moc dobře ví, o co tady jde. Nemá ale nejmenší chuť lámat si s tím hlavu a zbytky potravin jednoduše vyhodí. V zemi, v níž 15 milionů lidí nemá prakticky žádné peníze, je takové chování neakceptovatelné,“ tvrdí právník Derambarsh. Jak dodává, obsah pytlů by se dal stále využít. Za vrchol absurdity označuje to, že potraviny nejsou pouze vyhazované, ale navíc znehodnocované chlórem.

Letos už naplno

Derambarsh byl tím, kdo zákon inicioval. Na začátku roku 2015 založil elektronickou petici proti plýtvání s potravinami ze strany supermarketů. Na neuspokojivý stav upozornil veřejnost třeba i tím, že sám rozděloval neprodané zboží jednoho z obchodů a poskytoval rozhovory jak francouzským, tak mezinárodním médiím.

Desetinu světové ekologické stopy tvoří plýtvání potravinami

Vyhozené potraviny - plýtvání potravinami

Na první srpnový den letos připadl takzvaný Earth Overshoot Day, který označuje den v roce, ve kterém lidstvo vyčerpá přírodní zdroje, které je planeta Země schopná za rok obnovit. Kromě spalování fosilních paliv je nezanedbatelnou položkou na seznamu škodlivých činností i výroba potravin.

O pouhé čtyři měsíce později zákon jednomyslně posvětila vláda v Paříži. Dnes, po třech letech praxe, dobročinné organizace hodnotí legislativu kladně. A i přes rostoucí počet darovaného zboží se navíc téměř neobjevují logistické problémy. 

„Díky zákonu se podařilo sesbírat o 22 procent více potravin než v minulosti. To každoročně odpovídá více než deseti milionům dávek jídla. Francie byla jednou z prvních zemí s podobným nařízením. Nicméně ne všechny supermarkety se mu přizpůsobily. My jsme situaci po celé tři roky sledovali a teď se snažíme dodržování zákona vymáhat,“ popisuje právník Arash Derambarsh.

Žalobu na obchod Leclerc v obci Mimizan pak považuje za první varování. Sám dříve vyzval k tomu, aby mu lidé porušování zákona hlásili. Během dvou následujících dnů obdržel více než 200 upozornění. Jak Derambarsh dodává, teprve letošní rok se legislativa o plýtvání s potravinami začne naplno uplatňovat.

autor: Jakub Rerich
Spustit audio