Fenomén Miloš Zeman: Ovčáček mluvil o stmelování i kavárně, Kmenta o degeneraci Zemanovy osobnosti

7. únor 2018

Miloš Zeman je bezesporu fenoménem české politiky. V lednu byl občany podruhé zvolen prezidentem v přímé volbě. V čem se skrývá jeho úspěch? Je Miloš Zeman populista? Rozděluje společnost? A dá se o něm mluvit jako o nejúspěšnějším českém politikovi?

Nejen o těchto otázkách diskutovali hosté další veřejné debaty Českého rozhlasu Plus, kterou uspořádal se Sdružením pro rozhlasovou tvorbu tentokrát v Plzni v prostoru DEPA2015. Moderátor Michael Rozsypal přivítal mluvčího prezidenta Miloše Zemana Jiřího Ovčáčka, novináře Jaroslava Kmentu, expertku na politický marketing Annu Shavit, politologa Lubomíra Kopečka a novináře, spisovatele a exposlance Martina Komárka.

Debata byla rozdělena do tří tematických bloků. Na otázku, zda Miloš Zeman rozděluje společnost, odpověděli čtyři hosté kladně, jen Martin Komárek ji považoval za nesmyslnou, protože každý člověk rozděluje své okolí. Uvedl příklad Ježíše Krista, který také rozděloval své okolí.

„Myslím, že společnost by měla hledat shodu, ale nemůže ji štěpit jeden člověk, byť významný a talentovaný, ale štěpí se sama. Štěpí se na rozdíl mezi hlavním městem a tzv. venkovem, štěpí se na chudé a bohaté, na ty, kdo prohráli revoluci a kdo vyhráli revoluci, sociologové by řekli ještě asi dvacet dalších příkladů. Ale na žádném z těchto rozdílů se ani prstem nepodílel Miloš Zeman, nebo jiný politik,“ vysvětluje Komárek.

Jiří Ovčáček zdůraznil, že je třeba nabídnout podanou ruku i lidem s odlišným názorem a zklidnit emoce, k čemuž se sám bude snažit přispět. Na otázku, zda Miloš Zeman přispívá ke zklidnění emocí, když o části veřejnosti mluví jako o jakési pražské kavárně, když na tiskové konferenci po volbách o jednom novináři řekl, že má hlas jako mutant, a pak se obořil na jinou novinářku za to, z jakého je média, odpovídá:


Souhlasím s tím, že pan Zeman má nulovou sociální inteligenci a že přišla fáze degenerace jeho osobnosti.Jaroslav Kmenta

„To jitří emoce novinářů. To jsou citliví lidé, zvlášť sami na sebe. Myslím, že je důležité soustředit se na normální občany, a to ať mají jakýkoliv názor. Je velmi důležité naslouchat i názoru lidí, kteří Miloše Zemana nevolili, a ptát se proč, slyšet ty názory, přemýšlet o nich a třeba i něco změnit. A pokud jde o pražskou kavárnu, ta definice je úplně jasná. Je to velmi úzká skupinka lidí, která nikdy v životě nebude uznávat názor druhých.“

Jaroslav Kmenta říká, že tvrzení Miloše Zemana, že je prezidentem dolních deseti milionů, je z jeho strany populismus. „Myslím, že pan Zeman si libuje v tom, že ponižuje lidi, ve vulgaritách, v napadání svých protivníků, a tím společnost rozděluje ještě více než ideologií nebo jiným názorem. Souhlasím s tím, že pan Zeman má nulovou sociální inteligenci a že přišla fáze degenerace jeho osobnosti,“ dodává Kmenta.

Anna Shavit konstatuje, že neví, jestli Miloš Zeman rozděluje společnost vědomě, ale akcentuje rozdíly, což je podle ní problematické ve chvíli, kdy by se spíše měl vést dialog. Prezidenta navíc podle ní de facto nepotřebujeme, protože máme premiéra. Lubomír Kopeček se domnívá, že Miloš Zeman uměl vždy efektivně využívat rozdílů, a to už v 90. letech.

Poslechněte si celou debatu Českého rozhlasu Plus, nebo se podívejte na videozáznam.

Společná fotografie realizačního týmu s hosty
autoři: Michael Rozsypal , jpr