Favoritem ukrajinských voleb je „čokoládový král“

Na Ukrajinu se 25. května uskuteční veledůležité volby hlavy státu. A podnikatel Petro Porošenko je považován za jednoho z favoritů. A už teď doufá, že se mu podaří získat rozhodující podporu těch, kdo vidí budoucnost Ukrajiny v rodině evropských národů – píše se na webu stanice BBC.

Je zkušeným poslancem a podle všech dostupných zdrojů není spojen s žádnou politickou partají: je také jediným domácím oligarchou, který podporoval proevropskou opozici od samotných počátků jejího vzdoru, pokračuje BBC.

48letý magnát, přezdívaný „čokoládový král“, vlastní největší ukrajinskou továrnu na výrobu cukrovinek Roshen. Patří mu rovněž zpravodajská stanice 5Kanal TV, která se v zemi těší největší popularitě. I proto, že během nedávné krize jasně a bez cenzury podporovala opoziční síly. Časopis Forbes loni napsal, že Porošenko disponuje majetkem v hodnotě jeden a půl miliardy dolarů.

Průzkum veřejného mínění, publikovaný 26. března, uvádí, že nyní se Porošenko těší podpoře 26 procent občanů a s přehledem uniká svým rivalům. Exministryni Juliji Tymošenkové a výrazné postavě revolučního dění, šéfovi strany UDAR Vitaliji Kličkovi. Ten už oznámil, že se kandidatury vzdává a svou těžkou vahou boxerského šampiona „čokoládového krále“ podpoří. Tymošenková zaujala odlišný postoj.

Čtěte také

Ukrajinská média byla Kličkovým manévrem překvapena a považují jej za taktický, promyšlený krok, který má zabránit erozi křehkého spojenectví sil, jež se zrodilo ve snaze svrhnout režim prezidenta Janukovyče.

Petro Porošensko pochází z převážně rusky mluvící jihoukrajinské Oděsy, jeho politickou i hospodářskou kolébkou je však centrální region Vinica. Zde také o víkendu zahájil prezidentskou kampaň, v níž nabízí spoluobčanům „nový způsob života“.

Sám se považuje za pragmatického politika, který vidí budoucnost země v evropských strukturách. Doufá ale také ve zlepšení vztahů s Ruskem, k čemuž hodlá využít diplomatických schopností, jež získal v roli ministra zahraničí ve vládě premiérky Tymošenkové. Plánuje rovněž reformovat místní správu, posílit pravomoci regionů, usnadnit hospodářské reformy a zlepšit podnikatelské prostředí.

Čtěte také

Porošenko byl několikrát zvolen poslancem, a v této roli nezastával extrémní názory – spolupracoval jak s proevropským, tak s proruským táborem. V roce 2001 byl například jedním ze zakladatelů Janukovyčovy Strany regionů, rok nato se spojil s Juščenkovým volebním blokem Naše Ukrajina.

Významně se angažoval v „Oranžové revoluci“, jež vynesla na politické výsluní Viktora Juščenka v roli prezidenta a také Juliji Tymošenkovou. Juščenko byl kmotrem Porošenkových dětí. A Tymošenková je nyní jeho rivalkou v prezidentském klání.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: smi
Spustit audio