Facebook představil vlastní digitální měnu. Libra má překonat bitcoin

22. červen 2019

Internetová společnost Facebook tento týden oficiálně představila novou digitální měnu nazvanou libra. Fungovat by měla od první poloviny roku 2020. Libra bude podobně jako daleko slavnější digitální měna bitcoin založena na technologii blockchain.

Jde o druh decentralizované databáze, která uchovává neustále se rozšiřující počet záznamů, jež jsou chráněny proti neoprávněnému zásahu. Na rozdíl ob bitcoinu by libra neměla podléhat výkyvům směnné hodnoty.

List Gazeta Wyborcza v komentáři zdůrazňuje, že Facebook dělá vše pro to, aby si zpět vydobyl důvěru svých uživatelů. Internetový gigant tvrdí, že platba novou kryptoměnou bude mimořádně bezpečná. Transakce prý znemožní jakékoli podvody, což je po nedávných skandálech s ochranou osobních údajů velmi důležité.

Dokument: Těžba kryptoměn v Čechách. V používání virtuálních peněz jsme velmocí

Ethereum

Kdybyste zavřeli oči, zní to jako byste stáli u Niagarských vodopádů a poslouchali jejich šumění. Ve skutečnosti jsme ale v bývalé tabačce v Hodoníně, kde stojí desítky stojanů se servery těžící kryptoměnu ethereum.

Polský deník se domnívá, že uživatelé musejí od společnosti dostat záruky nejen, co se týče svého soukromí, ale i financí. Pokud se libra ukáže coby solidní a jisté platidlo, čeká ji velká popularita. Facebook má totiž miliardy uživatelů a ti budou mít novou kryptoměnu doslova na dosah ruky, zamýšlí se Gazeta Wyborcza.

Podnikatelský list Financial Times je daleko opatrnější. Podle něj vlastní měna Facebooku poskytne bezprecedentní přístup k obrovskému množství finančních dat. Společnost sice tvrdí, že se poučila a je opatrnější v zacházení s cizími údaji, její představitelé ale nenesli za skandální chyby minulosti prakticky žádné následky.

Je také otázkou, jestli facebookové on-line bankovnictví zůstane uchráněno reklam. Libra tudíž nevzbuzuje mnoho důvěry, protože péče společnosti o své klienty je podřízena jiným, byznysovým cílům, kritizují Financial Times.

Začátek konce

Belgický deník De Tijd naopak soudí, že globální bankovní sektor musí brát plány Facebooku velmi vážně. Tato platforma už se dohodla na spolupráci s firmami Uber a Spotify, a ty budou zřejmě velmi ochotné přijímat platby ve facebookových librách. Projekt také zaštítily mamutí společnosti Visa a Mastercard. Vše tak mluví pro úspěšný start nové kryptoměny.

Kryptoměny? Zatím mi jako nejlepší kompromis přijde euro, tvrdí ekonom Tomáš Sedláček

Ekonom Tomáš Sedláček ve studiu Radiožurnálu 2019

Digitalizace mění celou společnost, včetně toho, jak vnímáme a používáme peníze. Co vše nám mohou přinést tzv. kryptoměny? A jak dlouho ještě budeme platit papírovými penězi? 

Přesto bude muset Facebook překonat několik překážek. Vstup do bankovního sektoru s sebou nese více povinností než jen zajistit platební servis. Vlivní bankovní hráči by ale v pohledu belgických novin udělali chybu, kdyby iniciativu podcenili. Jakmile vrazí obr Facebook nohu do dveří, už ho z nich nikdo nevytlačí, uvádí De Tijd.

Levicový francouzský list Libération v libře vidí dokonce začátek konce společnosti. Kryptoměnová iniciativa Facebooku je podle něj nebezpečná už z podstaty věci. Firma bude kontrolovat a monitorovat chování miliard lidí a získá tak stejnou moc a vliv, jaké mají jinak jen státy.

Ludvík XIV. kdysi rozpoutal monstrproces se svým ministrem financí Fouquetem a poslal ho za mříže jen proto, že si vytvořil stát ve státě. Dnešní mocnosti nemusejí zacházet tak daleko. Čím víc moci ale novodobý Fouquet získá, tím větší bude pokušení konkurence rozbít jeho impérium na několik separátních společností, varuje Libération.

autor: Rostislav Matulík
Spustit audio

Související