Exministr kultury Medinskij na rusko-ukrajinských rozhovorech byl gestem pohrdání, soudí analytik

1. březen 2022

V úterý se poprvé od začátku války na Ukrajině konaly rusko-ukrajinské rozhovory. Ruskou delegaci vedl exministr kultury a poradce Kremlu Vladimir Medinskij. „Myslím, že to bylo celkem úmyslné gesto ze strany Ruska, jak ukázat pohrdání ukrajinskou delegací a dát najevo, že jednání nemyslí vůbec vážně. Protože ukrajinský ministr obrany tam neměl partnera,“ soudí Vladimír Votápek, analytik mezinárodních vztahů a bývalý generální konzul Česka v Rusku.

„Proto je jasné, že ta jednání byla úplně o ničem, že to byla ztráta času. A můžeme se jen domnívat, zda to Rusko chtělo využít z propagandistických důvodů vůči své nebo světové veřejnosti. Anebo jestli jen potřebovalo pauzu pro přeskupení svých sil,“ hodnotí Votápek.

Čtěte také

Za reálnou nepovažuje ani možnost, že by se Ukrajině vrátila dříve anektovaná území včetně Krymu: 

„Z historie víme, že co Rusko připojí ke svému impériu, co uchvátí, to jen velmi zřídka vrátí. Děje se to jen tehdy, kdy je ruský stát fatálně oslaven, prožívá dobu úpadku, jako tomu bylo například po první světové válce nebo po rozpadu Sovětského svazu.“

Uznává ale, že v současnosti ruský útok zjevně nedosahuje svých cílů. „Může se proto stát, že Rusko spadne do těžké krize po tomto ukrajinském nebezpečí. Může se stát, že nejenže Moskva nic nezíská, ale ještě i ztratí.“

Co se dá očekávat od dalšího kola vyjednávání? Poslechněte si celou debatu ve formátu kulatého stolu. Sedí u něj i komentátoři Jan Fingerland a Libor Dvořák. Moderuje Šárka Fenyková. 

Spustit audio