Exekuce dopadá i na dluhy šestiletých dětí. Nechceme takové excesy, tvrdí poslanec Feri (TOP 09)

12. červen 2019

V Česku čelí exekuci na 3,5 tisíce nezletilých, z toho víc než 2 tisíce nemá ani občanský průkaz. Situaci má napravit novela občanského zákoníku. Poslanecký návrh chce dluhy dětí do 15 let převést na rodiče či pečovatele, jinak by závazky převzal stát. Je dobré nezatěžovat lidi na počátku dospělosti, nebo tím vychováme nezodpovědnou generaci, která nebude umět nakládat s penězi?

Odpovědnost za nesplácení má dlužník i věřitel, tvrdí Hůle z Člověka v tísni

Daniel Hůle z Člověka v tísni

Datoví novináři Českého rozhlasu spočítali, že dlužníkům se vyplatí brát jen minimální mzdu a pobírat od státu sociální dávky. Pokud by totiž vydělávali jen o trochu víc, na dávky by nedosáhli a jejich reálný příjem by se snížil.

„Věřím, že na novele necháme velké množství práce, také abychom rozptýlily pochybnosti, že tu vznikne generace nezodpovědných,“ uvedl v pořadu Pro a proti jeden z předkladatelů úpravy poslanec TOP 09 Dominik Feri.

Podle něj se novela vydává do neznámých vod. „Můžeme se inspirovat v zahraničí, nechal jsem vypracovat rozsáhlou právní analýzu a můžeme na ní dál stavět... Jsem přesvědčen, že pokud naši úpravu přiblížíme třeba té německé, soudy budou rozhodovat velmi podobně jako ty německé, a tedy předvídatelně.“

Jde o natolik společensky závažnou věc, že bychom to měli v rámci novely obsáhnout. Tím neříkám, že to uděláme bez diskuze s odborníky, naopak. Odborníky pozveme, pokusíme se vyjasnit věci, vycizelovat návrh ke spokojenosti všech, k dosažení dobrého cíle a aby se neděly dál excesy, kdy máme zadlužené šestileté děti.
Dominik Feri

Politik chápe opozici expertů vůči této konkrétní novelizaci. „Nový občanský zákoník je pro akademiky opečovávané dítě a najednou do toho chce někdo zasahovat... Ale je velmi široká shoda v Poslanecké sněmovně, s tím návrhem by neměl být problém.“

„Dříve zkrátka nebyla vůle zadlužení dětí řešit. Byl tu nějaký problém, ale zákonodárci ho nevnímali a muselo se to velmi urychleně na podnět mnoha velmi dobrých právníků ošetřit. Je dobré, že se to pro futuro vyřešilo, ale máme tu velký problém a ten řešíme až teď,“ shrnul Dominik Feri (TOP 09).

Exekuci mohou mít šestileté děti

„Ještě jsem nepotkal právního laika, který by věděl, že děti do 15 let odpovídají za dluhy samy. Jestli česká populace neví, že tady to riziko je, tak to nemůže mít pozitivní dopad na prevenci a větší zodpovědnost v jednání,“ odmítl obavy z výchovy k nezodpovědnosti analytik organizace Člověk v tísni Daniel Hůle.

Ten potvrdil, že nový návrh je specifická česká cesta, která nikde jinde ve světě není. „Ale aktuální česká realita s dětmi v exekuci také nikde není... V Německu a Rakousku je nabývání svéprávnosti postupné, ale až do 18 let mohou mít děti dluhy do výše svého jmění... U nás mohou mít exekuci šestileté děti.“

Vždycky to někdo odnese a my si nemyslíme, že je správné, aby to odnášely děti, které vstoupí do dospělosti s velkými dluhy, což jen zkomplikuje jejich zapojení do života... Většina exekucí u nás je vedena pro dluhy vzniklé z porušení smluvních vztahů, tedy přeprava, knihovna, mobilní operátoři. Tyto dluhy by vůbec dětem principiálně neměly vznikat.
Daniel Hůle

Expert připomněl, že u řady dětí byla exekuce zahájena pro dluh, který vznikl v době, kdy jim bylo šest let, až v 18 letech. „A tady se bavíme o desetitisících lidí, což není marginální problém.“

„Současný návrh je třeba vylepšit. My jsme v minulosti podporovali řadu změn a vždy proti nám stála nějaká silná zájmová skupina. Tady je paradoxní, že proti nám stojí ne ten, kdo na tom vydělává, ale primárně akademici. A to je pro mě nová situace,“ přiznal Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni.

autoři: Veronika Sedláčková , oci
Spustit audio

Související